full screen background image

Starea culturilor agricole va fi, în general, bună pe suprafețele cu rezervă de apă apropiată de optim

Starea de vegetație a culturilor va fi, în general, bună și medie, pe suprafețele cu rezerva de apă apropiată de optim, respectiv medie și slabă în semănăturile realizate târziu și pe suprafețele agricole cu deficite moderate de umiditate în sol din sudul și sud-estul țării, reiese din prognoza agrometeorologică, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), și valabilă pentru perioada 12-18 iulie.

Conform specialiștilor, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe de altă parte, în Dobrogea, estul și local în sud-vestul și nordul Munteniei, izolat în nord-estul și sud-estul Moldovei se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată și izolat puternică.

În ceea ce privește stadiul culturilor agricole, în general, condițiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile pentru desfășurarea proceselor de creștere și dezvoltare la speciile prășitoare și pomi-viticole, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În acest mod, starea de vegetație a culturilor se va prezenta în general bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile efectuate tardiv și pe suprafețele agricole cu deficite moderate de umiditate în sol din sudul și sud-estul țării.

La culturile de orz de toamnă aflate la maturitatea tehnologică se vor extinde lucrările de recoltare, la nivelul întregii țări, iar în funcție de data semănatului, grâul de toamnă va parcurge maturitatea în ceară și deplină (20-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, continuându-se recoltarea în aproape toată țara.

Cultura de rapiță se va afla predominant la maturitate deplină (30-100%) și recoltare, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce la floarea-soarelui se va înregistra formarea capitulului și înflorirea (10-100%) în majoritatea zonelor de cultură, iar pe unele suprafețe din sudul țării se va putea declanșa maturitatea în ceară (10-25%).

Potrivit ANM, porumbul, în funcție de data înființării culturii, precocitatea hibridului și agrotehnica aplicată, se va afla în fazele de înfrunzire (10-20 frunze) și apariția paniculului (30-100%) în cea mai mare parte a regiunilor, precum și înflorirea paniculului și mătăsire (10-100%) la hibrizii extratimpurii și timpurii din zonele de câmpie. Totodată, în principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr își va continua dezvoltarea aparatului foliar și alungirea/îngroșarea axei hipocotile (40-100%), iar cartoful pentru consum va parcurge tuberizarea și înflorirea (50-100%), precum și veștejirea vrejilor (10-60%) și începutul maturității tehnologice la soiurile de vară.

La speciile de sâmburoase și semințoase vor predomina fazele de creștere a rodului și înfrunzirea în aproape toate plantațiile pomicole, iar la soiurile de cireș, vișin, cais și piersic aflate la maturitatea deplină se vor extinde lucrările de recoltare. De asemenea, vița-de-vie va parcurge înfrunzirea, creșterea lăstarilor și formarea/dezvoltarea boabelor, în majoritatea podgoriilor.

Condițiile agrometeorologice vor fi favorabile efectuării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, fertilizări, prașile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc) cu excepția zilelor cu precipitații.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza de specialitate relevă că, pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit pe aproape întreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie din sudul și vestul țării.

Temperaturile medii diurne ale aerului vor oscila între 17 și 31 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, mai ridicate cu valori între un grad și 7 grade Celsius comparativ cu normele climatologice. În timp ce minimele aerului vor fi cuprinse între 9 și 25 grade Celsius, valorile maxime ale aerului se vor încadra între 22 și 38 grade Celsius, la nivelul întregii țări.

În următoarea săptămână, sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum și de căderi de grindină. Cantități de precipitații însemnate din punct de vedere agricol se vor înregistra în vestul, nordul și centrul țării, precizează specialiștii ANM.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar