full screen background image

11 iulie – Respect

În această perioadă, deși e vacanță, pentru mulți emoțiile sunt la cote maxime. Unora le sunt provocate de evaluarea națională, altora de bacalaureat, iar celor mai norocoși de Campionatul European de Fotbal.

Eu una mă încadrez în rândul ultimei categorii. Pe lângă emoțiile din timpul jocului de fotbal, mai sunt și cele datorate suporterilor. Și cred că nu sunt singura care a urmărit impresionată felul în care și-au susținut suporterii islandezi naționala. Și felul în care au fost primiți acasă jucătorii, de 10% din populația țării.

Și mi-a venit în minte, ascultând celebra scandare a suporterilor – cântec de război viking – și privind marea de brațe ce aplaudau la unison, că despre asta ar cam trebui să fie fotbalul. Despre efortul depus la unison de întrega echipă, despre curaj și visuri îndrăznețe și despre respect. Respect din partea jucătorilor pentru cei ce îi susțin, dovedit în lupta pe care o dau pe teren. Respect din partea suporterilor, prin felul în care îi susțin pe jucători chiar și atunci când nu conduc pe tabelă. Respectul conducând la bucurie.

În fotbal ar trebui să existe, ca în orice alt domeniu, cât mai mult respect, pentru ca lucrurile să funcționeze optim: respect pentru timpul personal și al celorlalți, respect pentru resurse investite, respect pentru efortul depus. Banii sunt și ei importanți, ce-i drept, dar nu ar trebui să însemne aproape totul.

Și poate când lucrurile vor fi privite și pe meleagurile mioritice din această persepectivă, vom avea șansa de a ne arăta bucuria la unison, măcar 5% din populația țării.

Și tot atunci, poate, președintele țării va privi meciurile naționalei din rândul suporterilor, îmbrăcat în tricoul echipei reprezentative, indiferent dacă e sau nu microbist, cum a făcut-o cel al Islandei. Să semene nu numai în nume Johanesson – Iohanis, ci și în atitudine.

Închei aici, cu speranța că, până la finalul Campionatului European, vom mai vedea lucruri frumoase în teren, dar și în tribune. Și poate că vom învăța cu toții ceva, din ceea ce vedem. Așa cum și dozele de educație își propun, zilnic.

comments

comments




Leave a Reply

avatar