full screen background image

Ministerul Muncii: “Vrem să permitem accesul mai multor străini din state non-UE la locurile de muncă din România”

Ministerul Muncii este în plină dezvolare al unui proiect de reconstrucție a pieței muncii care are ca scop atragerea atât a românilor plecați în străinătate pe posturile vacante din propria țară, cât și falicitarea accesului muncitorilor din state non-UE, potrivit zf.ro.

“Ministerul Muncii are în vedere un proiect de reconstrucţie a pieţei muncii din România prin stabilirea unei agende internaţionale, în contextul în care piaţa forţei de muncă din România se confruntă cu numeroase provocări, determinate atât de evoluţia economiei (pe plan intern, dar, în egală măsură de important, pe plan internaţional), cât şi de factori societali (demografie, educaţie, migraţie). În acest moment ne confruntăm cu un aparent paradox: avem, în acelaşi timp, lipsă acută de locuri de muncă şi  lipsă de forţă de muncă. Desigur că, analizată, imaginea e mai puţin contradictorie”, au explicat reprezentanţi ai Ministerului Muncii la solicitarea jurnaliștilor de la Ziarul Financiar.

“Vrem să atragem românii plecaţi în străinătate şi să permitem accesul mai multor străini din state non-UE la locurile de muncă din România“”, au susţinut reprezentanţii Ministerului Muncii

Proiectul ministerului dorește atragerea românilor plecați în străinătate, relocarea persoanelor din zone fără oportunități în cele cu nevoie de resurse de muncă, relocarea investițiilor către zone cu disponibilitate de forță de muncă și atragerea forței de muncă din străinătate.

Cu toate acestea, o lege care să permită recrutarea personalului din Serbia, spre exemplu, are șanse să afecteze negativ piața locală a muncii, arată jurnaliștii ZF.

“Pe piaţa muncii din vestul ţării există o mare presiune pentru că investitorii au nevoie de forţă de muncă, dar nu mai găsesc candidaţi. De aceea, angajatorii se gândesc să aducă personal din Serbia pentru a rezolva problema din zonă, dar din punctul meu de vedere o astfel de măsură nu reprezintă o so­luţie sustenabilă. Există două aspecte problematice acolo: primul este distanţa, pentru că dacă vor să aducă zilnic personal din Serbia este o distanţă destul de mare, la care se poate adăuga timpul pierdut pentru formalităţile de la vamă, iar al doilea este cazarea, în cazul în care angajatorii vor să îi cazeze pe muncitorii imigranţi, întrucât piaţa imobiliară din vestul ţării nu este atât de generoasă pe cât este nevoie”, a explicat Florin Godean, country manager al furnizorului de soluţii privind forţa de muncă Adecco România.

comments

comments




Leave a Reply

avatar