full screen background image

Mandatul României la summitul NATO de la Varşovia din 8-9 iulie

Preşedintele Klaus Iohannis va pleca joi seara la Varşovia pentru a participa la summitul NATO din Capitala Poloniei, în cadrul căruia România ar urma să obţină o dezvoltare a planului de contingenţă şi înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale de 3.000-5.000 de militari.

Prezent la ceremonia de declarare a capacităţii operaţionale iniţiale a Comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, pe 1 iulie, că România militează pentru menţinerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecţie şi de luare a deciziilor NATO.

“Summitul se va desfăşura pe fondul unei dinamici accentuate a mediului de securitate, cu impact asupra statelor membre şi Alianţei ca întreg. Am asistat, în anul 2015, la amplificarea şi multiplicarea provocărilor de securitate la adresa spaţiului euroatlantic, în special cel european, situaţie care continuă şi în prezent”

El a apreciat că summitul NATO de la Varşovia este esenţial pentru consolidarea securităţii şi apărării colective, după implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale, stabilit la Summitul din 2014.

“Poziţia României la Summitul NATO din acest an de la Varşovia este în favoarea armonizării intereselor comune de securitate şi apărare, în spiritul solidarităţii şi coeziunii Aliate, dar de o manieră echilibrată pe cele două flancuri, estic şi sudic, şi pe cele două dimensiuni, nordică şi sudică, ale Flancului Estic. Ne dorim menţinerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecţie şi de luare a deciziilor actuale şi viitoare ale Alianţei legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung. De asemenea, este important ca acelaşi echilibru să se reflecte şi în demersurile de asistenţă pentru partenerii NATO din Flancul Estic, respectiv Sudic al Alianţei”, a adăugat Iohannis.

Printre obiectivele concrete vizate de România este o prezenţă NATO consolidată pe flancul estic, prin dezvoltarea planului de contingenţă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar