full screen background image

“Zilele Municipiului Rădăuţi”, în acest week-end

În primul weekend al lunii iulie se desfăşoară şi în acest an Zilele Municipiului Rădăuţi.

Astăzi, începe Festivalul Internaţional de Folclor “Arcanul”, ajuns la a XXV-a ediţie.

Multă distracţie şi voie bună se anunţă pentru următoarele trei zile de manifestare, artişti renumiţi urmând să urce pe scena amplasată în Parcarea Centrală a Rădăuţiului.

Petrecerile încep astăzi, cu primirea la Casa de Cultură a delegaţiilor participante la festival.

Şi-au anunţat prezenţa 15 ansambluri din Grecia, Ucraina, Serbia, Georgia şi România cu formaţii din Craiova, Bistriţa şi Suceava, care în această seară vor oferi o paradă a cântecului, dansului şi portului popular.

Margareta Clipa, Adriana Bucevschi, Ionela Popescu – Şerban, Marius Zgâianu, Andreea Chisăliţă, Dana Dăncilă, sunt interpreţii de muzică populară ce vor urca pe scenă şi îi vor încânta pe iubitorii acestui gen muzical după un program pe care îl găsiţi pe site-ul www.vivafm.ro.

În aceste zile, de astăzi până duminică, 3 iulie, sunt programate şi întreceri sportive.

Serile de sâmbătă şi duminică vor fi încheiate de concerte susţinute de Distinto, Vescan, Alina Eremie, Smiley, Ianna Novac.

Ca şi în anii precedenţi, parada cântecului, dansului şi portului popular, care va marca închiderea Festivalului “Arcanul”, va avea loc duminică la prânz.

Zilele Rădăuţiului se vor încheia cu un spectaculos foc de artificii, foarte aşteptat de publicul rădăuţean. Joi au sosit în oraş micii comercianţi care au întins, pe Aleea pietonală din centrul municipiului, tarabe doldora de articole diverse: de la icoane la tablori, de la gablonţuri la accesorii auto, de la articole vestimentare la diverse dulciuri şi jucării pentru copii.

Tiribombele şi spaţiile de joacă pentru cei mici întregesc tabloul de sărbătoare al urbei la începutul lunii lui cuptor.

 

Zilele unei localităţi încep, în mod normal, cu zilele când se sărbătoresc sfinţii care protejează localitatea respectivă.

Astfel se explică faptul că anul acesta, după mulţi ani în care nu s-a ţinut cont de sărbătoarea religioasă, data de 1 iulie, când se dă startul Zilelor Municipiului Rădăuţi 2016, coincide cu hramul Mânăstirii Bogdana, în această zi sărbătorindu-se Sfântul Ierarh Leontie, ocrotitorul Rădăuţilor.

Sfântul Ierarh Leontie s-a născut la Rădăuţi în veacul al XV-lea şi a făcut parte din obştea călugărilor rădăuţeni, sub numele de Lavrentie ieromonahul.

A intrat în mânăstire ca monah, diacon şi preot, a fost stareţ al Mânăstirii Bogdana, ducând o viaţă desăvârşită în cadrul acestei mânăstiri alături de ucenicii săi, printre care Sf. Daniil Sihastrul.

În anul 1991, la deschiderea Mânăstirii Bogdana din Rădăuţi s-au găsit moaştele sale şi au fost aşezate într-o raclă alături de cele ale Sf. Teodosie de la Brazi, episcop de Rădăuţi.

Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor în şedinţa sinodală din 20 iunie 1992.

Sărbătoarea Sf. Ierarh Leontie a început la Mânăstirea Bogdana joi seară cu slujba privegherii, iar vineri dimineaţă se ţine Liturghia la care participă Înalt Preasfinţitul Pimen, părintele duhovnicesc al eparhiei Rădăuţi, Preasfinţitul Nicodim de la Turnu Severin, care vine în Bucovina cu o delegaţie de arhierei, şi Preasfinţitul Macarie, episcopul Europei de Nord.

Sâmbătă, 2 iulie, cu toţii vor merge în pelerinaj la Putna spre a-l cinsti pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, voievodul Moldovei. Stareţul Mânăstirii Bogdana din Rădăuţi îi invită pe toţi rădăuţenii, pe toţi bucovinenii şi pe toţi românii la această mare sărbătoare.

La Aşezământul Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi, unde îşi au adăpost peste 140 de copii, sunt pregătite 400 de pachete cu alimente care vor fi împărţite celor prezenţi la Sfânta Liturghie.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

afis ziler ad

comments

comments




Leave a Reply

avatar