full screen background image

28 iunie – Mai catolici decât Papa

Tocmai când îmi spuneam că voi avea mai puține subiecte de discuție, legat de cele ce se întâmplă în curtea școlii, pentru că suntem în vacanța mare, cei mai mulți dintre noi, mi-am dat seama că m-am înșelat.

O fi vacanță pentru mulți, dar nu pentru toți. Profesorii mai au încă de muncit la cataloage, la tot felul de dosare și dosărele, situații și statistici (adică acele activități pentru care ar trebui certați, căci irosesc cel puțin un copac pe cap de cadru didactic, la cât de multe hârtii completează). Asta ca o consolare pentru elevii care sunt și acum la școală și încă în focul examenelor, fie că e vorba de examenul național de final de clasa a VIII-a, fie de cei care își dau examenul de bacalaureat.

Spuneam că n-am epuizat încă subiectele din curtea școlii… Deunăzi, am făcut parte din comisia ce asigura buna desfășurare a examenului de final de gimnaziu. Recunsoc că, în ultimele veri, m-am numărat printre norocoșii care nu au spus prezent la o astfel de activitate. Drept urmare, nu pot să compar condițiile de desfășurare de anul acesta cu cele din anul trecut. În orice caz, cele de anul acesta m-au lăsat mută, atunci când le-am auzit. La propriu. Mă refer la condițiile menite să distrugă din fașă orice încercare de fraudare a acestui examen… Sunteți cu gura până la urechi, așa-i? Căci e greu de crezut că nu vor găsi metode adecvate, aceia interesați să fraudeze… Doar nu o fi mai greu decât a fost cu alegerile…

Dar, care au fost măsurile acestea care m-au lăsat fără cuvinte? Pe lângă regulile clare, ce nu lăsau elevii în sala de examen decât cu actul de identitate și instrumentele de scris, iar pe profesori doar cu instrumente de scris (ceea ce poate părea de bun simț, atâta vreme cât, în anii trecuți, au fost profesori supraveghetori mai interesați de presa scrisă decât de scrisul pe teze al elevilor) mi-a rămas întipărită o regulă nouă: nu au voie să facă parte din comisia de examinare și supraveghere profesori care au implicate în examen rude până la cele de gradul IV. Oriunde s-ar afla în țară aceste rude… Liniște… Toți profesorii ce s-au lăsat instruiți înainte de examen au picat pe gânduri, la auzul acestei reguli. Acum, ce să spun… Nu știu dacă își făceau în minte inventarul rudelor de prin diferitele colțuri ale țării, socotind în gând vârsta pruncilor familiei sau se minunau în tăcere de regula cu pricina.

Eu una m-am întrebat doar cine o fi vrut să fie mai catolic decât Papa, doar în acte. Căci în fapte e imposibil. Avem un popor creativ… Iar cei cu multe idei de prin ministere își scot la iveală creațiile în astfel de momente… Aștept cu nerăbdare ziua în care va fi nevoie doar de reguli firești și realizabile, de respectat în zilele de examen. Vor mai fi până atunci, însă, multe doze de educație.

comments

comments




Leave a Reply

avatar