full screen background image

Poluare sonoră cauzată de traficul rutier, în 3 municipii sucevene

Locuitorii din 3 municipii ale judeţului Suceava suferă de disconfort auditiv din cauza zgomotului provocat de maşinile din trafic.

În municipiul Suceava, depăşiri ale nivelului admis de zgomot au fost constatate în două dintre cele 15 măsurători efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului pe Bulevardul George Enescu, clasificată drept stradă tehnică de legătură.

Tot în două măsurători au fost descoperite niveluri de zgomot peste cele stabilite în standarde în Vatra Dornei, în zona Clubului Copiilor, pe strada Dornelor, considerată arteră tehnică de colectare.

De asemenea, în Cîmpulung Moldovenesc, după măsurătorile efectuate de APM, într-un sigur caz s-a înregistrat nivel de zgomot mărit, respectiv pe strada Gării, arteră tehnică de legătură.

Potrivit standardelor în vigoare care reglementează limitele admisibile în mediul urban, nivelul de zgomot  exterior este măsurat pe străzi şi pasaje rutiere subterane; la limita zonelor funcţionale din oraşe, precum şi în interiorul zonelor funcţionale din aceste localităţi.

Zgomotul poate produce tulburări neurovegetative, cum ar fi accelerarea ritmului cardiac şi celui respirator, modificări ale presiunii sanguine, slăbirea atenţiei, leziuni ale timpanului şi diminuarea reflexelor.

În cele mai multe cazuri, poluarea fonică ridică nivelul stresului din timpul zilei, provoacă insomnii, putând conduce chiar la atacuri de inimă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar