full screen background image

Noul sistem de achiziții publice va fi supus testării în perioada 27 – 31 iulie 2016

Noul sistem de achiziții publice, SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a achizițiilor publice), care va înlocui SEAP-ul, va fi supus testării de către Agenția pentru Agenda Digitală în perioada 27 – 31 iulie, a declarat marți președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș.

“Astăzi, cei care lansează documentații noi, folosesc în continuare sistemul SEAP, cu mici adaptări în așa fel încât acesta să aibă funcționalitățile necesare și să vă ajute în lansarea procedurilor, însă asumarea Agenției pentru Agenda Digitală este că, începând cu data de 31 iulie — 1 august, vom putea vedea, într-o fază de testare națională și testare la liber pentru toți utilizatorii, noul sistem de achiziții publice, celebrul SICAP. Deja o parte din proceduri sunt în interiorul ANAP spre testare, mai exact modul de validare a documentațiilor de atribuire și, undeva între 27 și 31 iulie, Agenția pentru Agenda Digitală va oferi publicului larg spre testare această aplicație. Cât va dura testarea și care vor fi etapele ulterioare, la ora actuală nu putem spune foarte clar, dar prin contract ei ar trebui să reușească această operaționalizare foarte rapid”, a explicat Pușcaș în cadrul unei conferințe dedicată prezentării noii legislații în domeniul achizițiilor publice.

În acest context, președintele ANAP a explicat că o prioritate a noului pachet legislativ este reprezentată de transparentizarea procedurilor. “În normele de aplicare, cel puțin pentru pentru achizițiile clasice și cele sectoriale, sunt proceduri obligatorii a fi derulate în mediul online. Iată deci că, deși noi aveam un termen maximal 2018 în care să transpunem sistemul achizițiilor publice într-unul eminamente online, am ales, cel puțin pentru procedurile cu impact semnificativ asupra bugetului, să facem pasul mult mai repede”, a mai spus Pușcaș.

Președintele ANAP a subliniat importanța noilor reglementări prin faptul că achizițiile publice anuale însumează 15 miliarde de euro și reprezintă peste 10% din PIB-ul României.

El a admis faptul că noua legislație, care transpune directivele europene în domeniul achizițiilor publice, a fost adoptată cu întârziere, însă, potrivit acestuia, întârzierea României este una dintre cele mai mici înregistrată la nivelul Uniunii Europene. “Mai mult de 20 de state europene nu au finalizat încă procedurile de transpunere”, a adăugat Pușcaș.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar