full screen background image

Peste 200 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 150.000 de lei, după o amplă acţiune de combatere a delictelor silvice

205 sancţiuni contravenţionale aplicate, 2 infracţiuni constatate, peste 335 de mc de material lemnos confiscat – sunt rezultatele unei ample acţiuni desfăşurate la nivelul judeţului Suceava în perioada 14 – 17 iunie.

Având în vedere specificul judeţului, dar şi pericolul social şi impactul generat de infracţionalitatea la regimul silvic, prevenirea şi combaterea delictelor silvice constituie priorităţi permanente pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

Astfel, timp de trei zile, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice – IPJ Suceava și cei din structurile de ordine publică din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, inclusiv cei din mediul rural, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava, au desfăşurat o acţiune de amploare pe linia prevenirii tăierii, transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos. De asemenea, în aceeaşi perioadă au acţionat şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava care au efectuat verificări la mai mulți agenţi economici din judeţ, care desfăşoară activități de exploatare, transport, debitare şi comercializare a materialului lemnos și care se sustrag de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului.

Au fost executate 77 de controale privind societăţi comerciale, persoane fizice autorizate sau controale în teren şi în fondurile forestiere. De asemenea, au fost verificate 148 de vehicule care transportau material lemnos.

În cadrul acţiunii au fost constatate 2 infracţiuni la regimul silvic.

Au fost aplicate 205 de sancţiuni contravenționale, în valoare totală de  141.220 de lei.

De asemenea, au fost confiscaţi 335 m.c. material lemnos, în valoare totală de peste 113.000 de lei.

La data de 16 iunie, ora 22.30, o echipă de control formată din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava şi specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au identificat un bărbat de 42 de ani, din județul Neamţ, în timp ce transporta cu autoutilitara cu remorcă pe drumul forestier Neagra, de pe raza Ocolului Silvic Broşteni, cantitatea de 33,78 m.c. material lemnos care nu corespundea calitativ şi cantitativ cu cea înscrisă în avizul de însoţire. În cauză s-a procedat la confiscarea materialului lemnos în valoare de 8.445 lei, ce a fost predat în custodie Ocolului Silvic Crucea, iar conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5.000 lei conform Legii nr.171/2010.

Pe 14 iunie, ora 18.00, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe strada Foresta, din municipiul Vatra Dornei, autoutilitara cu remorcă condusă de un tânăr de 27 de ani, din județul Neamț, care transporta material lemnos. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu deţine documente de provenienţă şi transport pentru cantitatea de 23,68 m.c. lemn rotund de esență rășinoase. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Vatra Dornei.

În cadrul verificărilor efectuate, la o societate comercială din orașul Solca, echipa de control a constatat faptul că, aceasta a efectuat mai multor livrări de cherestea precum şi buştean gater răşinoase, cu avize de însoţire în care provenienţa consemnată nu era legală. În cauză s-a dispus sancţionarea agentului economic cu amendă în valoare de 10.000 lei, conform Legii nr.171/2010 şi confiscarea contravalorii a 196,79 m.c. cherestea și buştean de esență răşinoase în valoare de 78.578 lei.

În urma verificărilor efectuate, la o societate comercială din comuna Cornu Luncii, echipa de control a constatat faptul că, acesta a livrat lemn rotund răşinoase fără avize de însoţire. În cauză s-a dispus confiscarea cantităţii de 36,41 m.c. lemn rotund de esență răşinoase în valoare de 5.789 lei şi sancţionarea societății cu mai multe amenzi în valoare totală de 5.000 lei, conform Legii nr.171/2010.

La data de 17. iunie, echipa de control a oprit pe DJ 155A, pe raza comunei Râşca, autoutilitara conducă de un bărbat din comuna Boroaia, care transporta cantitatea de 12,9 m.c. cherestea răşinoase fără aviz de însoţire. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorului auto cu amendă în valoare de 2.000 lei, conform Legii nr.171/2010 şi confiscarea materialului lemnos în valoare de 5.960 lei, care a fost predat în custodie Ocolului Silvic Râşca.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar