full screen background image

17 iunie – Timp darnic

E weekend, deja! Și chiar de n-ar fi, vreau să vă fac o invitație la film. Și celor mari și celor mici.

Un film pe care l-am vizonat și eu în compania prietenilor, începând cu vârsta de 9 ani și continuând până în jurul vârstei de 43 de ani. Dar vârsta nu contează, pentru că este un film cu audiență generală. Deși unii ar putea spune că e doar pentru cei mici, pentru că este inspirat de una dintre cărțile recomandate la vârsta copilăriei, iar alții că, dimpotrivă, nu e chiar pentru cei mici, pentru că nu e un film de animație.

Fără să mai lungim vorba, fac zicere astăzi despre filmul “Alice în țara oglinzilor”, inspirat de cartea scrisă de Carroll Lewis. De ce îmi pare un film atât de inspirat, încât să vi-l recomand într-o doză de educație?… Pentru că am întâlnit din ce în ce mai mulți adulți care privesc cu tristețe – cel puțin, dacă nu cu disperare – spre vârsta din buletin. O fi și pentru faptul că mulți dintre cunoscuții mei se învârt în jurul vârstei de 40 de ani (iar unii spun că ar fi una dintre cele mai critice vârste, din acest punct de vedere).

Nu contează prea mult explicaţia științifică a tristeții lor, dar chiar întâlnesc destul de des oameni care uită că au sufletul tânăr și exclamă din ce în ce mai des că timpul trece fără milă, mult prea repede. Acestora le recomand filmul amintit. Pentru că, după ce vor ieși din sala de spectacol, ar putea fi mai optimiști.

Conștientizând adevărul cuvintelor pe care le rostesc personajele legate de timp. Și anume, că timpul nu e un hoț. Nu ne răpește momente minunate pe care le-am putea trăi la nesfârșit, dacă nu s-ar scurge atât de repede. De fapt, timpul e darnic, foarte darnic cu noi. Ne dăruiește clipă de clipă ceva nou. Experiențe noi, întâmplări ce vor deveni amintiri, experiențe lângă oameni dragi și oameni noi. Importantă este perspectiva pe care o alegem atunci când privim către timp.

Indiferent, însă, de cum ne poziționăm atunci când ne gândim la timp – că trece în favoarea sau în detrimentul noastru, cel mai important e să-l petrecem alături de oameni dragi, alături de oameni de la care avem de învățat. Iar printre acești oameni, chiar în primele rânduri, sunt copiii noștri. Cei cu care vă îndemn să mergeți la film, weekendul acesta. Și să învățați poate, astfel, să zâmbiți și mai mult atunci când vine vorba de timp. Pentru că e de partea noastră, dacă ne așezăm de aceeași parte a mesei cu el și consumăm, pe lângă altele, și doza de educație.

comments

comments




Leave a Reply

avatar