full screen background image

Ratele la creditele Prima Casă, mai mari cu 30-40% până la finele anului următor

Revenirea inflației ar putea urca ROBOR (dobânda la trei luni din piaţa interbancară), în funcţie de care se calculează dobândă la credite, de la 0,75% în prezent în jurul a 3%, a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Nivelul dobânzii plătite de împrumutații în programul Prima Casă este egal cu suma dintre marja băncilor, situată la 2%, și dobânda ROBOR, aflată în prezent la 0,75%, spune economistul, citat de wall-street.ro. Dar care va fi nivelul dobânzilor la creditele în monedă locală dacă ROBOR va crește?

“Imaginaţi-vă un debitor Prima Casă care a luat credit în ultimul an, la (o dobândă de, n.r.) 2,7%, el are un ROBOR la trei luni de 0,7%. Imaginaţi-vă că ROBOR-ul ăsta este minim istoric. (…) Creditele Prima Casă ar putea avea rate mai mari cu 30 40% până la finele anului următor (…) Începând cu mai-iunie noi ne aşteptăm la o accelerare destul de rapidă a inflației anuale datorită efectului de bază, iar la finalul anului să se regăsească inflația în latura pozitivă, 0,5% este proiecţia noastră pentru finalul anului, iar anul următor să revină undeva la doi şi ceva, ceea ce nu este deloc o inflație mică”, a spus Ionuţ Dumitru.

comments

comments




Leave a Reply

avatar