full screen background image

Noul primar ales al municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, despre priorităţile din mandatul său

Invitat în studioul VIVA FM, noul primar ales al municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, a ţinut să mulţumească celor care au avut încredere în el şi l-au votat şi a promis că nu îi va dezamăgi.

Nistor Tătar a câştigat alegerile locale din Rădăuţi având aproximativ 850 de voturi mai multe decât Cătălin Miron (PNL) şi peste 900 faţă de Constantin Boliacu (ALDE).

Noul primar a povestit despre modul cum a sărbătorit victoria de pe 5 iunie: “După cum s-a văzut, în seara respectivă, eu nu am sărbătorit cu zgomote, claxoane, artificii, aşa cum erau obişnuiţi rădăuţenii. Am băut un pahar de şampanie cu colegii, la sediul partidului, şi asta a fost tot. Eu cred că aşa e mai bine.”

Consiliul Local al Municipiului Rădăuți va avea următoarea componență 7 consilieri PSD – Bogdan Loghin, Mihai Reman, Gheorghe Simota, Adrian Jecalo, Radu Munteanu, Ondina Ioana Andrei şi Romeo Galan.

Din componența Consiliul Local vor mai face parte şi 5 consilieri PNL, 3 ALDE, 2 PMP și 2 UpR.

Tătar a precizat că este dispus să facă o alianță cu ALDE pentru majoritate în Consiliul Local Rădăuți, dar numai dacă familia Boliacu nu se regăsește pe lista de consilieri. Tătar a mai afirmat că a purtat discuții în acest sens cu deputatul Ștefan Alexandru Băişanu, președintele ALDE Suceava.

Referitor la viitorul viceprimar de Rădăuţi, Tătar a declarat: ”Sincer, această problemă rămâne de discutat. Ca să fiu sincer, singurul cu care nu aş putea colabora ar fi domnul Boliacu. În rest, oricine are şansa de a deveni viceprimar. Eu cred că viitorul vice nu va fi de la PSD. Important este ca acela să fie unul cu atribuţiuni depline de viceprimar, care să se implice şi care, împreună cu mine, să facă treabă bună în Rădăuţi. Ăsta e scopul meu. Pentru asta mergem în Consiliul Local. Gata, campania s-a terminat, să lăsăm luptele politice şi să ne apucăm de treabă.”

Nistor Tătar vrea ca fiecare consilier să se implice, fapt pentru care oraşul ar urma să fie împărţit în zone de responsabilitate.

Tătar: “Fiecare consilier are o responsabilitate faţă de rădăuţeni, pentru că fiecare a obţinut voturi. Într-o viitoare şedinţă de Consiliu, intenţionez să împărţim Rădăuţiul în zone şi fiecare consilier să răspundă de o zonă şi să vedem care sunt problemele cetăţenilor de acolo. Consilierii nu trebuie văzuţi doar în campania electorală, trebuie să fie mereu pe teren. Asta e părerea mea. Doar aşa putem fi operativi şi putem rezolva problemele.”

Învestirea sa în funcția de primar al municipiului va avea loc săptămâna viitoare, ocazie cu care vor depune jurământul atât primarul ales, cât consilierii locali, iar de a doua zi își va începe activitatea în primărie și va încerca să realizeze tot ce a promis în campania electorală, urmând lista de proiecte propuse de PSD în programul electoral.

Tătar: “Învestirea în funcție trebuie să aibă loc în termen de 20 de zile de la alegeri. Vreau să spun foarte clar că nu vreau să dau oameni afară de la Primărie şi să-mi aduc oamenii mei. Trebuie să facem ceva pentru Rădăuţi, şi asta împreună cu salariaţii de la Primărie, bineînţeles, pentru că singur nu pot.”

Noul primar de Rădăuţi a vorbit şi despre priorităţile sale din acest mandat: “În primul rând, infrastructura – asfaltarea drumurilor. Apoi, Şcoala Generală nr. 6, care trebuie preluată de la Inspectoratul Şcolar, după care trebuie să o finalizăm. Urmează, până în septembrie, locurile de joacă pentru copii, cel 5 să fie modernizate, plus înfiinţarea unuia nou, pe Calea Bucovinei. În programul meu am inclus reabilitarea patinoarului municipal şi promovarea unui proiect cu finanţare externă pentru modernizarea acestuia. Am şi un program etapizat de înfiinţare de terenuri de sport care vor fi amenajate în zonele unde spaţiul permite. Un alt proiect important, la care ţin foarte mult este construirea unei săli de sport la Colegiul “Andronic Motrescu”. Plus reabilitarea esplanadei, dar şi multe altele…”

Nistor Tătar a anunţat că a fost finalizat proiectul pe care îl propune pentru construirea unui aqua-parc, acesta urmând să devină un punct de atracţie local, în special în perioada de vară, dar care va avea facilităţi care vor fi deschise pe tot parcursul anului.

Tătar: “Acest complex de înot şi sportiv se va construi pe o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi şi va fi amplasat pe strada 1 Mai, în zona SC Servicii Comunale. Complexul va avea piscină acoperită, care va funcţiona tot timpul anului, dar şi bazine descoperite pentru perioada sezonului de vară. În acest complex de agrement vor fi amenajate spaţii de joacă pentru copii care vor fi acoperite, cu posibilitatea de a fi descoperite pe perioada verii. Totodată, vor fi construite terenuri de tenis şi de minifotbal cu suprafaţă de joc sintetică, iar întregul complex va avea mai multe unităţi de alimentaţie publică, restaurante şi terase. Mulţi au spus că nu un proiect viabil, dar am să-i invit şi pe ei la inaugurare.”

În curând, municipiul Rădăuţi ar putea avea şi un administrator public, a spus Tătar: “Am în vedere acest lucru, vom avea un administrator public, post care va fi ocupat prin concurs, pe perioada mandatului primarului, după cum spune legea. Practic, acesta se va ocupa de partea de hârţogăraie, ca să spun aşa. O să o facem după constituirea Consiliului Local.”

Nistor Tătar a răspuns şi localnicilor care îl contestă pe el şi partidul din care face parte, PSD: “Eu, împreună cu consilierii PSD, vom face treabă bună în Rădăuţi şi astfel sper că îşi vor schimba părerea. Eu pentru asta lupt. Fiecare are dreptul la opinie, nu trebuie să judecăm pe nimeni, dar eu sunt sigur că PSD-ul va câştiga încrederea rădăuţenilor în următorii 4 ani.”

Prezenţa la vot a tinerilor rădăuţeni a fost foarte scăzută, pentru că mulţi dintre ei speră să părăsească localitatea, susţinând că aceasta nu are ce să le ofere.

Noul primar speră ca această situaţie să se schimbe, în următorii ani: “În primul rând, trebuie create locuri de muncă. Primăria nu poate face asta, dar poate crea condiţii, care să tragă investitorii în Rădăuţi. Rădăuţiul a fost un brand în inima Bucovinei, care trebuie să redevină ceea ce a fost. Trebuie să asigurăm, pentru investitori, infrastructura, să le oferim unele facilităţi, să discutăm cu ei. Fiecare investitor vine ca să câştige bani, dar trebuie să câştige şi Primăria. Şi atunci, trebuie să căutăm pârghiile legale pentru a atrage investitori, care să creeze locuri de muncă, unele, bineînţeles, bine plătite, pentru că altfel nu vor rămâne tinerii, cu salariul minim pe economie. Eu am mai spus şi o repet: eu vreau ca tinerii să se implice, şi nu doar pe facebook. Dacă vor ca speranţele lor să se îndeplinească, ei trebuie să se implice. Să vină la Primărie cu idei, cu ce vor să se facă pentru Rădăuţi, şi ceea ce se poate face, vom face. Dar să vină, nu să stea “ascunşi” pe facebook. Eu îi rog pe tineri să se implice, să vină la mine, să vorbim, să se organizeze într-un ONG, sau cum vor ei, să discutăm lucrurile pe faţă.”

Una dintre problemele cu care se confruntă rădăuţenii este şi lipsa mijloacelor de transport în comun, dar Nistor Tătar speră că şi acest lucru va fi rezolvat: “Sper că voi rezolva şi acest lucru. O să punem, pentru început, două microbuze, care să preia elevii dimineaţa. Apoi, în cursul zilei, să aducă în centru persoane din zona Tolocii, de pe Hipodrom, de la Obor. Trebuie stabilite nişte trasee, programe de funcţionare, vom discuta şi decide împreună cu specialiştii de la Direcţia tehnică.”

Înregistrarea integrală a intervenţiei lui Nistor Tătar, la VIVA FM Rădăuţi, o puteţi asculta mai jos:

comments

comments




Leave a Reply

avatar