full screen background image

Legea care prevede ca toate supermarketurile să aibă 51% produse românești, adoptată

Legea care prevede ca toate supermarketurilor să aibă 51% produse românești a fost adoptată, marți, de Camera  Deputaților, aceasta fiind camera decizională.

Legea a trecut cu 293 de voturi pentru, niciun vot impotrivă și nicio abținere, transmite B1 TV.

Proiectul urmează să fie trimis la promulgare către președintele Klaus Iohannis.

Modificările aduse Legii 321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vânda carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească. În același timp, modificările legifereaza termenele de plata 7 zile pentru produsele fresh și 14 zile pentru celelalte produse alimentare. Modificările mai definesc prețul produsului și interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adică obligă toți comercianții să trăiască din adaos comercial.

Legat de modificările în ceea ce privește Lege nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare au mai fost propuse și alte proiecte de lege prin care se cerea închiderea hipermarketurilor în weekend sau mutarea acestor unități în afara orașului.

Reprezentații lanțurilor mari de magazine din România au avertizat că obligația de a comercializa cel puțin 51% produse românești va duce la majorarea prețurilor și chiar la decizia unor comercianți de a se retrage de pe piața românească.

” Toate firmele vor să facă profit, iar dacă nu vor reuşi s-ar putea gândi să plece către alte pieţe”, a declarat pentru ZF Florin Căpățână, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

comments

comments




Leave a Reply

avatar