full screen background image

Italia/alegeri municipale parțiale: Candidata M5S, Virginia Raggi, a obținut un rezultat ”istoric” la primul tur

Candidata Mișcării Cinci Stele (M5S) din Italia, Virginia Raggi, a obținut duminică un rezultat ”istoric” clasându-se pe primul loc la primul tur al alegerilor municipale la Roma, indică rezultate parțiale difuzate luni, relatează AFP.

Ea se va confrunta la al doilea tur de scrutin, prevăzut pentru 19 iunie, cu candidatul Partidului Democrat (PD, centru-stânga), susținut de șeful guvernului italian Matteo Renzi, potrivit unei numărători oficiale efectuate la circa 60% din secțiile de votare.

Virginia Raggi, o avocată în vârstă de 37 de ani, a obținut aproape 36% din voturi la Roma. ”Locuitorii Romei sunt pe cale de a lansa un mesaj foarte clar. Asistăm la un moment istoric”, a declarat dna Raggi, care ar putea deveni în două săptămâni prima femeie la conducerea capitalei italiene.

Roberto Giachetti (55 de ani) a obținut ceva mai mult de 24% din voturi, devansând-o cu patru puncte procentuale pe Giorgia Meloni, candidata dreptei, susținută printre altele de către Liga Nordului (populistă și antiimigrație).

Rezultatul în capitală este urmărit cu toată atenția, deoarece cazul Romei este unul îndeosebi de emblematic într-o Italie cuprinsă de scandaluri. Roma este administrată din octombrie 2015 de către un comisar extraordinar numit de guvern, după demisia fostului primar Ignazio Marino.

Peste 13 milioane de alegători au fost chemați duminică la urne în Italia în cadrul unor alegeri municipale parțiale. Rata de participare la vot a fost de circa 62,1%, în scădere în raport cu ultimele alegeri locale.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar