full screen background image

Corpul neînsuflețit al lui Muhammad Ali a sosit în orașul natal al legendarului pugilist

Corpul neînsuflețit al legendarului boxer american Muhammad Ali a fost adus duminică în orașul natal al acestuia, Louisville, unde va avea loc vineri ceremonia funerară.

Transportat cu avionul de la Phoenix (Arizona), sicriul cu rămășițele marelui campion a fost depus într-o capelă funerară din acest oraș aflat în statul american Kentucky.

“The Greatest”, a cărui personalitate carismatică a marcat secolul XX, a încetat din viață vineri, la 74 de ani, în orașul Phoenix, în care se stabilise în urmă cu un deceniu.

Boxerul care a câștigat meciuri epice în cele mai exotice capitale de la tropice, a efectuat ultimul său drum aerian într-un zbor privat și discret, avându-i alături pe copiii săi.

Sicriul său a fost preluat de un dric chiar pe pista aeroportului din Louisville, vehiculul transportându-l apoi la capela unde era așteptat de câteva zeci de fani. Omagiul public, probabil mondial, se va desfășura vineri, când va avea loc și o mare procesiune pe străzile din Louisville.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, “intenționează” să se meargă la Louisville pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Muhammad Ali, după cum a dezvăluit primarul orașului natal al pugilistului, Greg Fischer, citat de AFP, însă Casa Albă nu a dat niciun indiciu legat de o eventuală deplasare prezidențială.

În schimb, s-a confirmat că fostul președinte american Bill Clinton va pronunța o parte a elogiului funebru.

“Sperăm că numeroase personalități vor veni din străinătate”, a precizat la rândul său Doland Lassere, președintele “Muhammad Ali Center”, marele edificiul cultural dedicat vieții boxerului, care s-a convertit la religia musulmană în 1964.

Duminică, sute de persoane au continuat să-i aducă omagiu lui Muhammad Ali, depunând buchete de flori la capelă precum și în fața casei copilăriei acestuia.

Toată lumea a salutat mesajul de toleranță, de compasiune și de pacifism al campionului, neexistând nicio îndoială că moștenirea sa va supraviețui anilor care urmează.

Muhammad Ali, considerat de mulți cel mai mare boxer din toate timpurile, fusese spitalizat în urmă cu câteva zile din cauza unei probleme respiratorii. El suferea de maladia Parkinson de peste 30 de ani.

Fostul campion mondial la categoria grea, pe numele său real Cassius Clay Jr., s-a retras din activitate în 1981, cu un palmares de 56 de victorii și cinci înfrângeri. Ali s-a apucat de box la 12 ani, iar șase ani mai târziu își trecea în palmares aurul olimpic, la JO de la Roma, din 1960. El a câștigat, la doar 22 de ani, titlurile mondiale WBA și WBC la categoria grea, după ce l-a învins pe compatriotul său Sonny Liston.

Până la sfârșitul carierei sale, Muhammad Ali avea să devină primul boxer care a reușit să câștige de trei ori titlul de campion mondial, în 1964, 1974 și 1978.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar