full screen background image

Cod roşu de inundaţii. Două persoane din Vrancea şi Bacău şi-au pierdut viaţa, luate de viituri

ATENŢIONARE ANM: Cod galben şi cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi inundaţii. Cod roşu de inundaţii pe afluenţii râului Trotuş din judeţele Bacău şi Covasna.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că avertizarea cod portocaliu va intra în vigoare joi, la ora 16 şi este este valabilă până vineri la ora 18.

În intervalul menţionat, în judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani ploile vor avea caracter torenţial şi se vor depăşi local 50 l/mp şi izolat, mai ales în zona de munte, 80…100 l/mp.

Totodată, alte şapte judeţe (Harghita, Covasna, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Galaţi) sunt sub avertizare cod galben de ploi până vineri la ora 21.00. Meteorologii anunţă că se vor înregistra frecvent cantităţi de apă de 15…20 l/mp, iar în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali precipitaţiile vor depăşi 40…50 l/mp.

În paralel, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Buzău, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, valabilă de joi de la ora 16.00 până sâmbătă la ora 12.00.

Un bărbat de 70 de ani din comuna vrânceană Rugineşti a murit, joi seara, după ce, căzut de pe bicicletă, a fost luat de apele unui canal colector umflate de o viitură, trupul acestuia fiind dus 150 de metri până sub un podeţ, unsprezece localităţi din Vrancea fiind afectate de inundaţii.

UPDATE 09:45 – Bilanţul inundaţiilor din Vrancea: Peste 170 de gospodării afectate, o magistrală feroviară închisă

Peste 170 de gospodării din judeţul Vrancea, 50 de case din 3 oraşe şi 11 comune au fost afectate de inundaţii, de joi până vineri, iar circulaţia pe un drum naţional şi o magistrală feroviară este închisă în urma ieşirii din matcă a râului Trotuş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, locotenentul Paul Bîndar, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că, în noaptea de joi spre vineri, începând cu ora 3.00 a fost închisă circulaţia pe Drumul Naţional 2 (European 85), sectorul Domneşti-Adjud, între kilometrii 224-227, ca urmare a ieşirii din matcă a râului Trotuş.

De asemenea, începând cu ora 4.42 a fost închisă circulaţia feroviară pe Magistrala 500 Bucureşti-Suceava, între km. 239+100 – 239+700.

Pe raza comunei Cîmpineanca a fost închis Drumul Comunal 142, după ce pârâul Pietroasa a ieşit din matcă şi a inundat carosabilul.

Totodată, 175 de gospodării şi 50 de case din 11 comune (Boloteşti, Broşteni, Câmpuri, Răcoasa, Homocea, Tănăsoaia, Jariştea, Ţifeşti, Vârteşcoiu, Cîmpineanca, Rugineşti) şi oraşele Adjud, Odobeşti şi Mărăşeşti) din judeţul Vrancea au fost afectate de inundaţii.

Potrivit ISU, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat la Adjudul Vechi (134,8 litrei pe metrul pătrat), Vidra (61 litrei pe metrul pătrat) şi Fitioneşti (51,5 litrei pe metrul pătrat).

“La Vârteşcoiu s-a intervenit pentru evacuarea apei care a inundat curtea căminului de bătrâni, iar în momentul de faţă se acţionează pentru evacuarea apei din gospodării în municipiul Adjud şi comunele Vârteşcoiu şi Răcoasa”, a declarat locotenentul Paul Bîndar.

El a adăgat că, pe raza judeţului Vrancea, nu au existat localităţi rămase fără curent electric.

“Situaţia este la fel şi la această oră, apele încă nu s-au retras. Pentru limitarea efectelor inundaţiilor, autorităţile au intervenit cu 245 de oameni, 202 din cadrul MAI şi 45 din cadrul Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, şi 74 de mijloace – autospeciale, utilaje, motopompe”, a spus locotenentul Paul Bîndar.

În continuare, în judeţul Vrancea, rămâne în vigoare până la ora 18.00 avertizarea hidrologică de cod roşu pe râurile din bazinul hidrografic Putna.

“Se monitorizează evoluţia fenomenelor meteorologice, precum şi a situaţiei operative, iar instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea sunt pregătite să intervină, cu personal şi tehnică specifică în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor publice locale, dacă situaţia va impune”, a conchis locotenentul Paul Bîndar.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din localitatea băcăuană Livezi a murit, joi seara, după ce a fost luat de o viitură, în timp ce trecea o punte spre locuinţa sa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 500 de pivniţe, curţi, grădini, dar şi 950 de hectare de terenuri arabile sunt inundate în comuna Ciumani, judeţul Harghita, în urma ploilor torenţiale, echipaje de pompieri de la ISU intervenind pentru evacuarea apei.

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în zonă se intervine şi cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureş astfel încât să nu mai deverse apele acestuia.

”În urma ploilor torenţiale căzute, joi, în comuna Ciumani au fost înregistrate inundaţii, fiind afectate peste 500 de pivniţe, 200 de anexe gospodăreşti, 565 de grădini şi curţi şi 950 de hectare de terenuri arabile. Echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Gheorgheni intervin, vineri dimineaţă, în zonă, cu autospeciale şi motopompe pentru evacuarea apei. De asemenea, se intervine cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureş astfel încât să nu mai deverse apele acestuia”, a spus Ciubotariu.

Potrivit acesteia, traficul feroviar între Miercurea Ciuc şi Comăneşti rămâne, vineri dimineaţă, închis din cauza aluviunilor aduse de pe versanţi şi se lucrează pentru degajarea căii ferate, dar şi pentru evacuarea apei din câteva subsoluri şi pivniţe afectate.

Traficul feroviar pe ruta Miercurea Ciuc – Comăneşti, între Ghimeş şi Lunca de Mijloc, este blocat de joi seară din cauza aluviunilor aduse de pe versanţi de ploile torenţiale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar