full screen background image

Aproape 44.000 de agricultori suceveni şi-au primit subvenţiile

Plata subvenţiilor către fermierii suceveni decurge conform calendarului asumat, susţine conducerea Centrului Judeţean al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava.

“Referitor la plata subvenţiilor în judeţul Suceava, până în prezent sunt procesate aproximativ 44.000 de dosare, pe diferite scheme de plată, cu valoare totală a plăţilor efectuate de peste 67 de milioane de lei”, subliniază directorul Vasile Iacob Caciur.

Nu mai puţin adevărat este faptul că plăţile au loc cu întârziere faţă de campaniile din anii anteriori, banii cuveniţi ajungând în tranşe la beneficiarii suceveni.
Astfel, un avans, reprezentând echivalentul a 53 de euro pe hectar, a fost încasat la finele lui 2015, de numai 30.531 de agricultori îndreptăţiţi din totalul de 52.574.

Plăţile s-au făcut înaintea Sărbătorilor de iarnă ale anului trecut, valoarea totală a sprijinului pe suprafaţă (SAPS), cuvenită fiecărui agricultor, fiind de 77,42 de euro pe hectar.

Astfel, fermierii au intrat doar în posesia unui aconto, în 2016 urmând a primi şi diferenţa, în echivalentul a 24,42 de  euro pe hectar.

Deblocarea banilor a fost reluată pe 8 aprilie 2016, iar achitarea drepturilor se desfăşoară progresiv, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate şi validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea.

Plăţile sunt operate la cursul de 4,4176 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Central Europeană, pe data de 30 septembrie 2015.

comments

comments




Leave a Reply

avatar