full screen background image

2 iunie – Excursiile de azi și de ieri

E vară în calendar, așa că ne gândim mai des decât oricând la vacanță. În școli aerul a devenit mult mai fierbinte decât e afară. Pentru unii de nerespirat chiar, din același motiv: pentru că sunt cu gândul la vacanță.

A trecut vremea când lecțiile se țineau în ritm alert, de sârbă, pentru că afară era ger și ne mișcam parcă mai alert pentru a ne încălzi. Acum recapitulările finale se fac în ritmul marșurilor triste. Pentru că gândul e la vacanță. Și nu oricare, ci cea mare: vacanța de vară.

Și, totuși, mai este aproape o lună până agațăm cartea în cui în învățământul preuniversitar. Pentru că, anul acesta, după cum bine știți, cursurile se încheie pe 24 iunie… Deci cale lungă, să ne-ajungă.

Însă, dacă tot e cale lungă, să căutăm câteva surogaturi care să ne țină în viață până la vacanță. Unul ar fi excursiile. Mai lungi sau mai scurte, în județ sau în afara județului. Cu toți colegii din clasă, cu autocarul, cu multă voie bună.

Vă mai amintiți excursiile de pe vremuri. În care partea cea mai interesantă ni se părea călătoria cu autocarul, în care făceam glume, aruncam un zâmbet colegului pe care îl simpatizam mai mult sau cântam de mama focului cântece pionierești?

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Și acum excursioniștii îndrăgesc cel mai mult partea cu călătoria și mai puțin vizita la muzeu sau la o mănăstire celebră. Doar că, acum, cei mici cântă refrene legate nu de eroi, ci de eroine, iar zâmbetul discret din colțul gurii e mult mai îndrăzneț.

Asta în cazul în care preocuparea principală nu e vreun joc pe telefon sau tabletă, în situația neinspirată în care i s-a permis să plece cu el de acasă. Iar dacă i s-a permis, excursia nu mai e decât un alt mod prin care deținătorul gadgetului a găsit calea de a se juca nu doar o oră două, cât o făcea acasă. Ci atâtea ore cât durează deplasarea cu autocarul în excursie. El s-ar juca și pe drumul ce urcă spre Cetatea Neamțului, dar pe jos e mai ușor de remarcat și nu vrea să i se confiște ocupația de bază.

Iar la finalul zilei, când părinții îl întreabă cum a fost în excursie… Păi cum să fie?!?… Super!… Și pentru că a fost inspirat în ultima jumătate de oră și a dat un “search” pe Google, știe chiar să-i spună vreo două cuvinte și despre fiecare obiectv turistic…. Tot e mai mult decât nimic… Cam așa cu excursiile școlare din ziua de astăzi.

Vreme bună să aveți, dragii mei, oriunde ați porni în excursie cu gândul la vacanță. Nu uitați, însă, pe lângă cele de-ale gurii din ruscac să strecurați și de-ale minţii, în doze de educație.

comments

comments




Leave a Reply

avatar