full screen background image

Birourile electorale au validat 477 de candidaturi ilegale. Inclusiv ale unor minori

Deși legea stabilește condiții clare pentru depunerea și validarea unei candidaturi, 449 de persoane au intrat în cursa pentru o funcție de ales local fără să îndeplinească criteriul vârstei. Alte 28 de persoane au vrut să-și maximizeze șansele candidând din partea mai multor partide și/sau ca independenți, fapt interzis de lege. Culmea este că birourile electorale de circumscripție au validat toate aceste candidaturi.

Ilegalitățile au fost relevate de Expert Forum, care a analizat candidaturile din perspectiva condițiilor stricte impuse de lege: să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, cel puțin 23 de ani, să aibă domiciliul în unitatea administrativ-teritorială și să nu aibă drepturile electorale interzise. De asemenea, Legea nr. 115/2015 spune: „candidaturile depuse pe mai multe liste de candidați sau atât pe liste, cât și ca independent sunt nule de drept”.

Din analiza Expert Forum pe datele publicate de Biroul Electoral Central a rezultat însă că 449 de candidați au sub 23 de ani. Ba chiar, unii dintre ei au 18 ani! De asemenea, 28 de persoane apar pe listele mai multor partide.

Evident, problema are două aspecte: pe de o parte, candidații au încălcat legea, pe de alta, birourile electorale nu și-au făcut treaba și nu au analizat temeinic dosarele de candidatură. „Problemele pot veni din mai multe surse: necunoașterea legii, abuzuri, lipsă de capacitate administrativă”, este concluzia experților nonguvernamentali.

Potrivit datelor Expert Forum, birourile electorale din județele Bacău, Timiș, Iași, Dolj sau Maramureș sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani. Spre exemplu, în Bacău există 30 de astfel de cazuri.

La capitolul partide, formațiunile politice cu problemele cele mai mari sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) și PNL (50).

Dată fiind starea de fapt, Expert Forum cere Autorității Electorale Permanente să verifice activitatea persoanelor din birourile electorale care au acceptat aceste candidaturi, astfel încât ele să fie eliminate din următoarele alegeri, dacă se dovedește că este vorba de abuz. De asemenea, organizația cere verificarea candidaturilor din perspectiva săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, în condițiile în care candidații depun o declarație pe proprie răspundere cum că respectă condițiile de depunere a candidaturii.

În acest moment candidaturile nu mai pot fi contestate, dar pot fi invalidate dacă aceste persoane ar ieși câștigătoare în alegerile din 5 iunie”, atrage atenția organizația nonguvernamentală.

Pe 5 iunie, 267.239 de persoane candidează pentru o funcție de primar, consilier local sau județean.

Digi24.ro

comments

comments




Leave a Reply

avatar