full screen background image

O nouă manifestare la Biroul Francez

Miercuri, 18 mai 2016, începând cu orele 17.00, Biroul Francez va fi gazda manifestării “Europe littéraire”, a treia și ultima etapă a proiectului „Rendez-vous des cultures”, derulat în anul șolar 2015-2016, prin colaborarea elevilor de la Liceele Tehnologice „Iorgu Vîrnav Liteanu”, Liteni și „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni, coordonați de prof. Briana Belciug și prof. Alexandra Sîrghi.

Proiectul promovează literatura în rândul copiilor și tinerilor și vine dintr-o nevoie profundă de a cultiva valori umane reale, de a oferi modele autentice și de a modela personalitatea tinerilor cititori.
Prin cele trei etape ale sale („Ionesco, au Carrefour des cultures” – noiembrie 2015, „Rendez-vous avec un livre” – martie 2016, și „Europe littéraire” – mai 2016), proiectul vizează revalorizarea literaturii, deschiderea apetitului pentru lectură, dezvoltarea simțului critic, creșterea stimei de sine și educarea respectului față de opiniile celorlalți.
Biroul Francez este cel care a găzduit prima întâlnire din cadrul proiectului, dedicată celebrării a 106 ani de la nașterea marelui dramaturg Eugen Ionescu. Tot aici, pe 18 mai 2016, va fi celebrată „Europa literară”, un prilej de a realiza o hartă a bătrânului nostru continent, cu repere literare mai mult sau mai puțin cunoscute de elevi.
Amélie Nothomb, Patrick Modiano, Matei Vișniec, Maurice Carême, Romain Gary, Eric Emmanuel Schmidt, Philippe Jaccottet, René Gosciny, Jean- Jacques Sempé, Michael Ende, Selma Lagerlöf, Samuel Beckett, Jacques Brel sunt câteva dintre numele care îi vor purta pe tinerii cititori într-o călătorie fascinantă dintr-un colț al Europei în altul. Lecturi din autori de expresie franceză, germană, engleză, italiană, română vor prilejui o adevărată sărbătoare a limbilor europene, a plurilingvismului și diversității culturale.
Va fi un eveniment care va sta sub semnul „unității în diversitate”, interculturalității, toleranței și respectului pentru cultura celuilalt.

comments

comments




Leave a Reply

avatar