full screen background image

Proiect de lege. Doar șase ore de muncă, vinerea

Doi parlamentari liberali propun, printr-un proiect de act normativ, reducerea orelor de lucru prestate săptămânal, de la 40 la 38 de ore, fără afectarea salarizării şi, de regulă, ziua de vineri să fie de şase ore.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii a fost iniţiată de senatorul PNL Alexandru Pereş şi de deputatul liberal Dan Coriolan Simedru şi a fost depusă la Senat, potrivit Agerpres.

Cei doi propun ca salariaţii angajaţi cu normă întreagă să muncească 8 ore pe zi, de luni până joi, mai puțin vinerea când vor lucra 6 ore.

”38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată. (…) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii va fi de 8 ore pe zi de luni până joi şi de 6 ore vinerea, cu două zile repaus. În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate se poate opta şi pentru o variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână. Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 38 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern’, se arată în proiectul de act normativ.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că ”scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariaţii în lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, dar nu în detrimentul productivităţii muncii”.

Proiectul se află în consultare publică la Senat, prima Cameră sesizată.

comments

comments




Leave a Reply

avatar