full screen background image

Campanie a poliţiştilor de prevenire a furturilor din locuinţe

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava  implementează în perioada mai –august 2016, la nivelul judeţului, campania de prevenire şi informare “Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt”.

Detaşând infracţionalitatea contra patrimoniului de perspectiva pur juridică – înscrisă şi reglementată prin norme de drept penal – ea reprezintă prin determinările sale profunde, prin circumstanţele ei de producere şi existenţă, ca şi prin consecinţele induse, un fenomen cu consecinţe sociale diverse,  abaterile şi încălcările legii lezând cele mai importante valori şi relaţii sociale.

Acest gen de infracţionalitate, prin caracteristicile sale psiho – sociale, dezvoltă un sentiment de teamă şi insecuritate socială în rândul mentalităţii colective, teamă generată nu numai ca efect direct al victimizării ci şi din perspectiva percepţiei generale a cetăţenilor în raport cu această problematică.

Când actul criminal penetrează intimitatea şi spaţiul de siguranţă personal, infracţiunea ca atare depăşeşte sfera încadrării juridice şi se răsfrânge asupra întregului climat de siguranţă socială. Furturile din locuinţă reflectă mai mult decât latura obiectivă a unei infracţiuni prevăzute de Codul Penal: înseamnă îndrăzneală şi încredere a infractorului, ambele stimulate, însă, de multe ori de superficialitatea şi indolenţa victimelor.

Pentru cetăţean, casa, locuinţa, reprezintă sanctuarul său, locul în care îşi găseşte liniştea şi siguranţa. Este refugiul său împotriva problemelor cotidiene, locul în care se dezvoltă familia, spaţiul care îl încarcă pe cetăţean cu energie şi putere pentru a face faţă provocărilor zilnice. Când rezoluţia infracţională se îndreaptă către acest spaţiu se clatină întregul sistem de valori clădite în jurul său. Acest tip de infracţionalitate capătă o dimensiune extinsă asupra întregului concept de siguranţă personală şi patrimonială.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în trimestrul I 2016, au fost sesizate 242 infracţiuni de furt din locuinţă, în scădere cu -51, faţă de perioada similară a anului 2015 (293).

Infracţiunile de furt din locuinţă reprezintă 22% din totalul faptelor de furt sesizate în această perioadă (1110).

În trimestrul I 2016, cele mai multe infracțiuni au fost înregistrate în luna februarie, iar în trimestrul I  2015, în luna ianuarie.

În ambele perioade, cele mai multe infracțiuni au fost comise prin efracție.

De remarcat, însă că a crescut numărul infracțiunilor de furt din locuință săvârșite prin împrietenire (22 de furturi prin împrietenire, faţă de 18 anul trecut).

În acest context poliţiştii suceveni implementează campania de prevenire a furturilor din locuinţe “Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt”.

Un plus de informare şi mai puţină superficialitate sunt obiectivele Campaniei “Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt”, iniţiată la nivel naţional şi implementată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Campania vizează cu preponderenţă municipiile şi oraşele din judeţul Suceava şi are ca scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a locuinţelor.

Campania implică activităţi de informare a cetăţenilor prin discuţii şi întâlniri cu grupurile ţintă, urmând a fi distribuite şi materialele de campanie (peste 6000 de pliante, afişe).

Un aspect distinct îl reprezintă întâlnirile cu Asociaţiile de proprietari, astfel de activităţi de responsabilizare şi conştientizare urmând a se desfăşura în mod concentrat în toate cele 5  municipii ale judeţului.

Campania propune şi realizarea unui site web dedicat exclusiv acestui demers, în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A, partener de campanie – www.prevenireafurturilor.ro.

comments

comments




Leave a Reply

avatar