full screen background image

Matei Vișniec s-a reîntâlnit cu elevii de la Colegiul “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi

Evenimentul cultural al anului la Rădăuți, „ZILELE MATEI VIȘNIEC”, ajuns la ediția a IV-a, se desfășoară în perioada 8-15 mai 2016.

Marți, 10 mai, Matei Vișniec, însoțit de Carmen Veronica Steiciuc, manager al Teatrului Municipal Matei Vișniec din Suceava, de artistul plastic Dragoș Pătrașcu și de Jean Marie Sirgue, actor și regizor francez de la Theatre de la Fronde, s-a reîntâlnit cu elevii de la Colegiul “Eudoxiu Hurmuzachi”.

Carmen Steiciuc le-a vorbit adolescenților despre importanța teatrului și a accesului la cultură.

A urmat apoi Matei Vișnec care a vorbit despre Rădăuți, pe care l-a numit centrul universului.

Locul unde s-a născut, despre cochetăria cu arta a pictat câteva pânze pe care încă le ține în casa părintească, despre viața la Paris și iubirea de teatru, despre expoziţia DADA LAND a artistului plastic Dragoş Pătraşcu.

Elementul de noutate adus de evenimentul din acest an, este dimensiunea plastică a Zilelor Matei Vişniec, prin expoziţii şi conferinţe, invitatul acestei ediţii fiind artistul plastic Dragoş Pătraşcu, care a povestit cum a izvorât pasiunea sa pentru artă, a arătat celor prezenți pe proiector primele sale desene făcute doar în creion în majoritate autoportrete, a povestit despre influența lui Rembrand și Piccaso în arta pe care o face în prezent, a povestit pe ani în ce fel de tehnici a lucrat și a prezentat lucrări.

A oferit consultanță celor pasionați de artă, elevilor care ar dori să urmeze arte plastice.

A povestit și arătat imagini cu căsuța sa tradițională din Sucevița unde locuiește, terasa pe care lucrează și unde se adună oameni de cultură ca Matei Vișnec.

Ultimul a vorbit Jean Marie Sirgue, despre “Théâtre de la Fronde” și a jucat o piesă scurtă cu o elevă din sală.

Matei Vișniec s-a adresat din nou elevilor cu îndemnul de a nu se despărți niciodată de Franța și de cultura franceză, chiar dacă acum este mult mai folosită limba engleză în aproape toate domeniile de activitate.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar