full screen background image

“Zilele Matei Vișniec” continuă

Cea de a patra ediție a “Zilelor Matei Vișniec” îl readuce pe distinsul scriitor și dramaturg bucovinean acasă, în Bucovina, cu un nou proiect cultural remarcabil.

În acest an, evenimentul se va desfășura în perioada 8 – 15 mai 2016, la Rădăuți, Suceava, Piatra Neamț, Gura Humorului, Vatra Dornei și Bistrița.

“Zilele Matei Vișniec” IV se conturează ca o adevărată sărbătoare culturală, în care publicul va beneficia de șapte spectacole de teatru gratuite, de Anton Cehov, Eugen Ionesco și Matei Vișniec, un recital din lirica eminesciană, lansări de carte, conferinţe, colocvii despre fenomenul Dada, dezbateri asupra mesajului social şi estetic, individual şi emoţional pe care îl transmite teatrul radiofonic și readucerea acestuia în atenţia publicului, rolul artei plastice în modelarea personalităţii unui adolescent, un dialog între public şi oameni care au avut experienţe importante în domeniul teatral, ateliere de teatru pentru elevi.

Invitați de onoare sunt Ion Caramitru, Attila Vizauer, Petre Răileanu, Jerome Carassou, Dragoș Pătrașcu.

Pentru că anul acesta se împlineşte un veac de la înfiinţarea fenomenului Dada, tema festivalului va fi: O sută de ani de Dada.

În acest sens, scriitorul francez de origine română Petre Răileanu, de la Paris, va conferenţia la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, la Biblioteca “G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ şi la Sinagoga din Bistriţa despre dadaism, va lansa cel mai recent volum al domniei sale, “Dada în direct”, o apariţie editorială proaspată, care poartă amprenta editurii Tracus Arte din Bucureşti.

Din partea editurii, scriitorul Ioan Cristescu va fi prezent la evenimentele din Suceava şi Piatra Neamţ, la Suceava cartea va fi prezentată de universitarul Ovidiu Morar, iar la Bistriţa de criticul literar Ion Pop.

Tot în perimetrul acestei teme, Attila Vizauer, directorul Teatrului Naţional Radiofonic şi regizorul Mihai Lungeanu vor prezenta publicului o recentă montare radiofonică a piesei “Cabaretul Dada” de Matei Vişniec.

Elementul de noutate va fi dimensiunea plastică a Zilelor Matei Vişniec, prin expoziţii şi conferinţe, invitatul acestei ediţii fiind artistul plastic Dragoş Pătraşcu.

Astăzi, la Universitatea “Ştefan cel Mare” are loc o întâlnire cu MATEI VIȘNIEC și invitații săi, iar Centrul Cultural Bucovina găzduiește piesele “Cerere în căsătorie” și “Angajare de clovn”, ale teatrului “Satiricus” Chișinău.

Mâine, la Rădăuți se va juca “Angajare de clovn”, iar joi, la Gura Humorului, și vineri, la Vatra Dornei, “Rinocerii” de EUGEN IONESCO.

Ziua de sâmbătă va aduce, la Colegiul “Ştefan cel Mare” Suceava pe actorul ION CARAMITRU, artistul plastic DRAGOȘ PĂTRAȘCU și clarinetistul AURELIAN OCTAV POPA, iar la Casa Culturii se va juca “Cabaretul cuvintelor”.

“Zilele Matei Vișniec” se vor încheia duminică, la Horodnic de Sus, cu piesele “Cabaretul cuvintelor” și “Rinocerii”.

Accesul la toate aceste spectacole este gratuit.

Radio VIVA FM este partener media al evenimentului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar