full screen background image

Bătrână de 79 de ani din Suceava înşelată cu 5.000 de euro, prin metoda „Accidentul”

Duminică, în jurul orei 11.15, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată, prin 112,  de o femeie, de 79 de ani, din localitate, despre faptul că a fost victima unei înșelăciuni.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în jurul orei 09.00, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu soţul ei, victima a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat necunoscut.

Acesta i-a adus la cunoștință faptul că nepotul său a suferit un accident rutier și necesită o intervenţie chirurgicală pentru care trebuie să plătească suma de 5.000 de euro, diferența fiind  compensată de casa de asigurări de sănătate.

Ulterior, în jurul orei 11.00, la domiciliul persoanei vătămate s-a prezentat un bărbat necunoscut, care a primit suma de 5.000 de euro și a plecat.

După câteva minute, bătrâna a sunat-o pe soţia nepotului său, care i-a comunicat faptul că acesta nu a păţit nimic.

În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate de polițiști, în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului.

Metoda “Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a scăpa de la închisoare persoana sau pentru a-i asigura servicii medicale(de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând, trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare.

Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii.

În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

comments

comments




Leave a Reply

avatar