full screen background image

O delegaţie de detectivi americani, în vizită la poliţiştii de frontieră suceveni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au fost vizitaţi de o delegaţie de detectivi americani din cadrul SLEDG (Grupul de Aplicare a Legii de Dezvoltare Strategică) din Statele Unite ale Americii.

În perioada 25 aprilie – 3 mai, o delegaţie SLEDG (Grupul de Aplicare a Legii de Dezvoltare Strategică) din Statele Unite ale Americii, formată din poliţişti americani, a efectuat o vizită de informare şi schimb de experienţă la structurile Poliției de Frontieră Suceava și Maramureș din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu  Marmației.

Pe tot parcursul vizitei, delegația americană a fost însoțită de comisarul șef de poliție Cezar Ciorteanu, șeful S.T.P.F. Suceava.

Delegaţia americană care a vizitat Poliţia de Frontieră a fost formată din 5 membri şi anume: Donald Prichard, sergent President al SLEDG, Tommy Sanchez  șeful Poliției orașului Hollywood, Andrew Dunbar, capitan, Broward Sheriff Office, Joshua Willis, detectiv Broward Sheriff Office şi Traian Breabăn, detectiv de Investigaţii Criminale în Broward County.

Vizita delegației americane a avut ca scop cunoașterea autorității de frontieră române, cadrul normativ aplicabil, structura organizatorică și activitățile desfășurate la frontiera de nord a României.

Totodată s-a pus accent pe promovarea schimbului de experiență profesională și generarea ulterioară a unei legături inter-instituționale.

Polițiștii americani au vizitat structurile Poliției de Frontieră Maramureș și Suceava: (Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Sectorul Poliției de Frontieră Sarasău, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, Sectorul Poliției de Frontieră Brodina, Punctul de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus și Punctul de Trecere a Frontierei Siret).

Detectivii americani au mai vizitat și o serie de obiective istorice și mănăstiri din Bucovina și Maramureș și s-au întrecut cu polițiștii de frontieră români în cadrul unui micro concurs de tir care a avut loc la Complexul de Tir Sportiv Solca, unde câstigătoare pe toate cele trei locuri de pe podium a fost prietenia.

Traian Breabăn, detectiv american originar din comuna Marginea – judeţul Suceava a mărturisit că nu întâmplătoare a fost vizita la Poliţia de Frontieră:  „Pentru că m-am născut în Bucovina, pentru colegii mei care erau foarte curioşi să vadă graniţa româno-ucraineană şi modul cum lucrează poliţia de frontieră română  şi pentru că mă leagă o relaţie de prietenie cu polițiștii de frontieră suceveni, am decis ca vizita noastră în România să fie la Poliţia de Frontieră”.

Rezultatul vizitei delegației americane care s-a desfășurat pe parcursul unei săptămâni a fost cel scontat și a fost apreciat de ambele părți ca fiind o reușită, creându-se astfel o legătură inter-instituțională care să genereze și pe viitor astfel de activități la frontiera de nord a României.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar