full screen background image

Fondul de Garantare a început plăţile către păgubiţii Astra Asigurări

Veşti bune pentru foştii clienţi Astra Asigurări. Începând de marți, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a început plăţile către păgubiţii Astra, fiind deja achitate 354 de dosare, în valoare totală de 1,9 milioane lei, din cele aproximativ 65.000 de dosare de daună preluate. La data de 28 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv falimentul companiei, amintește B1 TV.
În perioada următoare vor continua plăţile pentru toate dosarele care au fost aprobate în urma analizei efectuate de Comisia specială a Fondului de Garantare. La data de 25 aprilie, au fost verificate 4195 de dosare, din care 24 au fost respinse.
”Au fost plătite 248 de dosare, reprezentând o sumă de 1,256 milioane lei și pot să vă spun că am primit informația că au fost plătite încă 106 dosare cu o sumă de peste 679 milioane lei”, a susținut  Carmen Radu, şefa FGA.
Păgubiţii trebuie să facă o nouă cerere de plată către FGA, care va fi reverificată de specialiştii Fondului.
”Am avut situații în care în statusul pe care l-am primit de la asigurator, în dosare apărea ca neplătit și în urma verificărilor am constatat că deja fusese plătit, dar probabil că nu fusese acutalizat statusul. Posibil să fie și situații opuse”, a explicat Radu.
În toamna anului trecut ASTRA avea 2,046 milioane de contracte de asigurare în vigoare, din care 1,82 de milioane în România. Din acestea, trebuie plătite 57.210 dosare de daună.
De asemenea, Fondul a primit în perioada 1 septembrie 2015-25 aprilie 2016, alte 9.756 de cereri pentru deschiderea de dosare noi de daună. Pe baza acestora s-au deschis 8.273 dosare de daună, celelalte fiind în curs de soluţionare. Plafonul mediu aprobat este de 3.865 lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor apreciază că va plăti în total o sumă de 480 de milioane de lei. Orice creditor de asigurări este despăgubit cu maximum 100.000 de euro, iar în cazul depăşirii acestei sume, poate merge la masa credală. Până în acest moment, există 120 de dosare care depăşesc plafonul, valoarea totală a acestora fiind de 230 de milioane de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar