full screen background image

Curtea Constituțională decide dacă alegerile locale se vor desfășura în două tururi

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat, la intrarea în sediul Curții, că CCR nu schimbă legile, ci doar le declară constituționale sau neconstituționale.

În jurul orei 12:00, CCR va avea un răspuns pentru tema alegerilor locale, conform lui Zegrean.

“Voi știți deja rezultatul, am văzut la televizor că se pune pariu pe soluția de azi. Comisia de la Veneția spune că fiecare stat este liber să își aleagă sistemul de vot. Noi nu schimbăm legile, noi spunem dacă sunt constituționale sau nu. O singură dată am spus când să se aplice o lege, tot în contextul unei recomandări a Comisiei de la Veneția. Astăzi mai avem două dosare, nu vorbim doar despre alegerile locale”,  a explicat Zegrean.

 

Curtea Constituțională a României discută în 4 mai excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București, au confirmat joi oficiali ai CCR.

Excepția înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că “pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”.

La art. 101 alin. 2 se arată că “este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, “în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație”.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza