full screen background image

Legea privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Legea privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Prin actele normative emise, cadrul legislativ românesc asigură protecția cetățenilor români care prestează activități legale în străinătate. Legea nr.156/2000, republicată, HG nr. 384/2001 cu modificările și completările ulterioare, reglementează condițiile legale în care societățile comerciale pot desfășura activitate de selecție și plasare a forței de muncă în străinătate.

Aceste societăți au fost denumite “agenți de ocupare a forței de muncă” și au ca obiect principal de activitate “Activități  ale agențiilor de plasare a forței de muncă”, cod CAEN 7810.

Agenții de ocupare a forței de muncă desfășoară activități de mediere a angajării cetățenilor români cu domiciliul în România care solicită să lucreze pe baza ofertelor de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice, fizice sau organizații patronale.

Evidența agenților de ocupare a forței de muncă este ținută, conform art.8 lit.e din Legea nr.156/2000, republicată, de către inspectoratele teritoriale de muncă în a căror rază teritorială își au sediul.

Romeo BUTNARIU, inspector Şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, crede că
o informare publică reprezintă un element important în  conștientizarea solicitanților de locuri de muncă cu privire la drepturile, obligațiile și riscurile la care se expun în procesul de căutare a unui loc de muncă în străinătate, şi detaliază informațiile existente pe site-ul instituției cu privire la munca în străinătate, cu trimitere la:

comments

comments




Leave a Reply

avatar