full screen background image

Afganistan: Bilanțul atentatului de la Kabul a crescut la 28 de morți

UPDATE ORA 12.40 Bilanțul atacului comis marți împotriva unei clădiri guvernamentale în centrul capitalei afgane Kabul a crescut la 28 de morți, a indicat șeful poliției din Kabul, citat de AFP.

‘Un atentator a parcat un camion de șantier în parcarea de lângă clădire’ și l-a detonat, a declarat Abdul Rahman Rahimi, indicând că 28 de oameni, în majoritate civili, au fost uciși de explozia camionului-capcană, care a fost urmată de focuri de armă.

Un bilanț anterior consemna cel puțin șapte morți și 327 de răniți în acest atentat sinucigaș cu mașină-capcană comis marți dimineața, la o oră de vârf, în plin centrul capitalei Kabul, conform agenției de presă menționate.

‘Mulți răniți sunt în stare gravă’, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății afgan, Mohammed Ismail Kawoosi, adăugând că bilanțul ar putea să crească pe parcursul zilei, deoarece mulți civili dintre cei răniți ‘sunt în stare gravă’.

UPDATE ORA 10.05 Afganistan: Atentat sinucigaș și focuri de armă la Kabul; bilanțul victimelor este neclar

Un atentat sinucigaș cu mașină-capcană a fost comis marți dimineață în centrul capitalei afgane Kabul și a vizat o clădire a NDS, serviciile de informații afgane, au indicat autoritățile, după ce agențiile de presă AFP și Reuters au relatat despre o puternică explozie de origine necunoscută.

Informațiile referitoare la numărul victimelor sunt neclare, variind de la ‘numeroși morți și răniți’ până la 15 morți și aproape 200 de răniți, conform Reuters și DPA. Astfel, președintele afgan Ashraf Ghani a declarat că atentatul sinucigaș comis marți dimineață de talibani împotriva unei clădiri oficiale la Kabul a făcut ‘mai mulți morți și răniți’.

Însă agenția de presă DPA, citând, sub rezerva anonimatului, un oficial al Direcției naționale de securitate (National Directorate of Security, NDS), a relatat că 15 angajați ai NDS și-au pierdut viața în atentat. Cel puțin 161 de persoane au fost rănite, a indicat Ismail Kawusi, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. În același timp, agenția de presă Reuters informează despre aproape 200 de răniți, iar Xinhua consemnează 198.

Deflagrația a fost urmată de schimburi de focuri între forțele de ordine afgane și insurgenți în acest atac de anvergură, revendicat deja de talibani, care intervine la o săptămână după ‘lansarea ofensivei de primăvară’ a talibanilor, relatează AFP.

Explozia puternică, survenită dimineața, la o oră de vârf, a vizat o clădire a NDS, serviciile de informații afgane, potrivit lui Zabiullah Moudjahid, purtător de cuvânt al talibanilor. Potrivit acestuia, ‘combatanți s-au infiltrat în interiorul complexului’, dar declarația nu a fost confirmată de serviciile de securitate afgane.

Schimburi de focuri s-au produs în același timp în imediata apropiere a clădirii, relatează reporterul AFP la fața locului. ‘O primă explozie a avut la origine un atentat sinucigaș cu mașină-capcană. Unul sau doi insurgenți ar încerca să mai opună încă rezistență’, a indicat pentru agenția franceză de presă Sediq Sediqqi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Atentatul a avut loc la ora locală 08:55 ora locală (4:25 GMT), într-o zonă aflată sub înaltă securitate din centrul Kabulului, la câțiva metri de Ministerul Apărării, relatează EFE.

Talibanii recurg frecvent la atentate sinucigașe împotriva poliției și a armatei afgane, precum și împotriva serviciilor de informații, pe care le califică drept ‘lachei’ ai forțelor străine în Afganistan.

ORA 7.53 Afganistan: Explozie puternică în centrul capitalei afgane Kabul (AFP)

O explozie puternică, a cărei origine este pe moment necunoscută, a zguduit marți dimineață centrul capitalei afgane Kabul, la o săptămână după ce rebelii talibani au anunțat începutul ‘ofensivei de primăvară’, relatează AFP.

Potrivit președintelui afgan Ashraf Ghani, citat de Reuters, un număr nespecificat de oameni au fost uciși și răniți în explozie. Palatul Prezidențial a condamnat atacul ‘în cei mai fermi termeni cu putință’. Un purtător de cuvânt al unui spital de urgență din oraș a declarat că instituția a primit opt militari afgani care suferiseră răni ușoare.

Deflagrația s-a produs, potrivit poliției din Kabul, într-un cartier unde se află mai multe complexe militare și unele ambasade. Nicio grupare nu a revendicat această deflagrație, care ar putea fi un atentat, dar talibanii recurg frecvent la atentate sinucigașe împotriva poliției și armatei afgane, precum și împotriva trupelor străine.

Explozia a avut loc dimineața, când mulți angajați se îndreptau spre locul de muncă. Jurnaliști AFP la fața locului au spus că au simțit cum clădirile au început să vibreze în urma deflagrației. Geamurile de la unele case s-au spart, în timp ce sirene ale ambulanțelor și poliției au răsunat în tot orașul.

Citând martori oculari, agenția de presă Reuters a relatat că fum negru a fost văzut ridicându-se din vecinătatea ambasadei SUA din Kabul. Sirenele de avertisment au fost activate la ambasada americană, situată nu departe de sediul principal al misiunii NATO în Afganistan. Ambasada SUA la Kabul a declarat că nu a fost afectată în urma deflagrației. De asemenea, coaliția NATO a confirmat același lucru, potrivit Reuters.

Talibanii au anunțat cu doar o săptămână în urmă începerea ‘ofensivei de primăvară’ anuală, denumită în acest an ‘Operațiunea Omari’, în memoria mollahului Omar, decedat, fondator al mișcării lor. Eu au amenințat că comite ‘atacuri de mare anvergură’ în toată țara, în special împotriva celor 13.000 de soldați NATO a căror retragere o cer din Afganistan.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar