full screen background image

Cinci angajatori, prinşi că încălcau legislaţia privind angajarea persoanelor cu handicap

ITM     Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat o campanie de verificări privind respectarea de către autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private a prevederilor Legii nr. 448  din 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Acţiunea a avut ca obiectiv diminuarea consecinţelor sociale care derivă din încălcarea prevederilor legale de către entităţile  care sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilități, cât şi reducerea riscului de excluziune socială şi de sărăcie a celor care fac parte din categoria persoanelor cu nevoi speciale.

A fost urmărită identificarea angajatorilor care nu angajează persoane cu dizabilități și care, pe lângă aceasta, nici nu plătesc, lunar, către bugetul de stat, o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilități.

S-a urmărit inclusiv descoperirea entităţilor care nu achiziţionează produse sau servicii realizate din activitatea persoanelor cu dizabilități angajate în unităţile protejate autorizate, în sumă echivalentă cu cea datorată la bugetul de stat.

Au fost verificaţi 42 de angajatori, iar în urma controalelor efectuate s-a constatat că 5 dintre aceştia nu respectau prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, inspectorii de muncă dispunând 5 măsuri de remediere a deficienţelor constatate.

comments

comments