Primul parc industrial va fi înfiinţat în Suceava în zona Termica, iar celelalte în zona metropolitană, unde există suprafeţe de teren mai mari de 10 hectare.
Crearea de locuri de muncă prin înfiinţarea unui grup de parcuri industriale în municipiul Suceava şi în mai multe localităţi din zona metropolitană reprezintă proiectul de referinţă pentru comunitate al candidatului PSD la primăria municipiului reşedinţă de judeţ, doctorul Tiberius Brădăţan.
Arhitecţii şi proiectanţii care îl susţin pe Brădăţan au identificat o suprafaţă de teren de aproximativ 100 de hectare în zona societăţii Termica, pe care s-ar putea amenaja un viitor parc industrial al Sucevei.
Candidatul PSD a arătat că suprafaţa respectivă ar putea fi ecologizaţă şi s-ar putea preta la amenajarea parcului industrial, în care investitorii să beneficieze de scutiri la impozitul pe teren şi pe clădiri, dar şi a taxei privind eliberarea autorizaţiei de construcţie.
Brădăţan: „Am vizitat recent un parc industrial la Bistriţa care a fost realizat de la zero, fiind nevoie de mult timp şi de o investiţie foarte mare pentru a putea avea acele facilităţi pe care noi le avem deja aici. În noul parc industrial vom putea oferi investitorilor parcele gata echipate, ceea ce ne arată că acest viitor parc este din start mai bine echipat decât cel care s-a construit la Bistriţa, şi care este foarte bun şi atractiv pentru investitori”.
Deschiderea unui parc industrial pe terenurile municipalităţii de la Termica, a precizat Brădăţan, ar avea numeroase avantaje, făcând referire în principal la utilităţile existente.
„În primul rând, utilităţile sunt la o distanţă foarte mică. Termica a avut utilităţi suficiente pentru a satisface cerinţele unui parc industrial în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, canalizarea, alimentarea cu energie electrică, cu gaze sau o cale ferată. De asemenea în această incintă sunt o serie de bunuri care pot fi folosite şi pentru activitatea parcului industrial, având în vedere că sunt rezervoare de combustibili foarte mari, rezervoare de apă potabilă şi de apă industrială”, a spus Brădăţan.
El crede că într-o perioadă de doi ani de zile parcul industrial din municipiul Suceava ar putea fi funcţional.
Doctorul Brădăţan a ţinut să sublinieze că scopul principal al deschiderii unui parc industrial în zona Termica este acela de a oferi locuri de muncă cetăţenilor Sucevei.
„Toţi cei care vor veni pe această platformă industrială vor avea dorinţa să se dezvolte, să producă şi să facă profit. Şi pentru aceasta vor crea şi locuri de muncă”, a declarat Brădăţan.
El a mai spus că în perioada următoare va fi realizat un studiu de fezabilitate care să arate cu exactitate care sunt suprafeţele de teren care pot fi folosite şi modul în care poate fi parcelată întreaga suprafaţă.
Candidatul PSD pentru funcţia de primar al Sucevei a arătat că în condiţiile în care terenul este în proprietatea primăriei, amenajarea parcului industrial s-ar putea realiza cu un efort minim.
„Eu nu pot concepe ca Suceava să crească singură, să se dezvolte singură, fără localităţile din jur”, spune candidatul PSD la Primăria Sucevei.
Pe de altă parte, Tiberius Brădăţan a explicat că parcuri industriale de dimensiuni mai mici s-ar putea amenaja şi în zona metropolitană Suceava, pentru aceasta fiind necesar ca împreună cu primarii să se identifice suprafeţe de cel puţin 10 hectare.
„Putem forma un grup unitar de parcuri industriale care să se dezvolte pe diferite categorii de investiţii activităţi lucrative. Putem vorbi de industria alimentară, de industrie uşoară, producătoare de maşini şi de componente de maşini sau de depozitare, dar şi de parcuri IT. Practic, orice deţinător a 10 ha de teren în zona metropolitană Suceava va primi informaţii gratuite pentru a obţine titlul de Parc Industrial şi consiliere privind drumul de urmat de la biroul unic al Primăriei Suceava, în cazul în care cetăţenii vor dori să le fiu primar”, a menţionat Brădăţan.
Candidatul PSD la Primăria Suceava a declarat că de opt ani de zile nu s-a făcut nimic pe zona metropolitană, membrii săi fiind convocaţi doar atunci când au fost intrări sau plecări din componenţa zonei metropolitane.
“Acest concept de zonă metropolitană este un concept care presupune dezvoltarea nu doar a unei singure comunităţi, ci în jurul capitalei de judeţ pe o rază de 30 de kilometri toate localităţile să crească, să se dezvolte într-un proiect integrat. Există o strategie, dar nu a fost folosită. În Consiliul Local Suceava am fost chemaţi de câteva ori doar să constatăm dacă unii mai intră în zona metropolitană, iar alţii părăsesc zona metropolitană”, a spus Brădăţan.
El a arătat că în următorii şase ani cele 15 localităţi din Zona Metropolitană Suceava vor găsi puncte comune şi vor promova proiecte de dezvoltare, iar municipiul Suceava va ieşi din zona cenuşie în care se află.
„Eu nu pot concepe ca Suceava să crească singură, să se dezvolte singură fără localităţile din jur. Nu are sens să avem secolul <zborurilor spaţiale> la Suceava şi un secol al Evului Mediu în jurul Sucevei. Trebuie să ne dezvoltăm împreună. Ideea asta de unitate este cea care trebuie să ne guverneze”, a spus Brădăţan, care a adăugat că “a venit momentul ca Legea parcurilor industriale să fie aplicată şi în judeţul Suceava”.