full screen background image

Reguli minime pentru a nu deveni victimele furturilor de biciclete

bici1     Odată cu apropierea sezonului cald, cetăţenii utilizează mai des ca mijloc de transport sau doar pentru activităţi de recreere bicicletele. Pe lângă aspectele benefice, utilizarea bicicletelor presupune şi anumite atitudini comportamentale cu componentă preventivă care trebuie adoptate.

În primul rând cei care merg pe bicicletă trebuie să respecte legislaţia rutieră şi să ia toate măsurile necesare pentru a nu fi implicaţi în evenimente rutier.

Un alt lucru care trebuie însă avut în vedere este şi modul de asigurare a bicicletelor, cetăţenii trebuind să respecte câteva reguli minime pentru a nu deveni victimele unor infracţiuni de furt.

Pe 9 aprilie, în jurul orei 11.15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către  o femeie, de 46 de ani, din localitate, cu privire la faptul că persoane necunoscute au sustras bicicleta fiice sale, din faţa unui magazin din centrul municipiului.

Cu ocazia verificărilor a rezultat faptul că, în jurul orei 10.20, minora a intrat într-un magazin pentru a face cumpărături şi a lăsat bicicleta în faţa magazinului, fără a o asigura.

Când a ieşit din magazin a constatat că bicicleta i-a fost sustrasă și a anunţat-o pe mama sa, care a sesizat fapta.

Valoarea prejudiciului a fost estimată de reclamantă la suma de 400 de lei, cu care se constituie parte civilă.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiștii Biroului Investigații Criminale, pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului.

Poliţiştii recomandă ca bicicletele să fie depozitate doar în spaţii închise şi asigurate cu sisteme de siguranţă.

Nu lăsaţi bicicletele nesupravegheate în parcuri sau înafara magazinelor, pentru că, prin natura lor, reprezintă o ţintă uşoară pentru hoţi care îşi pot asigura imediat scăparea, deplasându-se chiar cu obiectul infracţiunii – respectiv bicicleta în cauză.

Asiguraţi blocarea roţilor cu lanţuri speciale şi alte sisteme de siguranţă.

Nu depozitaţi bicicletele în zone neiluminate, în scări de bloc, mai ales dacă nu sunt prevăzute cu interfon.

Păstraţi documentele de achiziţie şi alte date de identificare a bicicletelor.

Având în vedere faptul că pe parcursul sezonului cald, bicicleta este un vehicul intens folosit atât pentru transport cât şi pentru recreere, poliţiştii suceveni vin în sprijinul cetăţenilor cu o serie de sfaturi utile pentru a preveni sustragerea acesteia: Dotaţi-vă bicicleta cu dispozitive antifurt!

Este recomandat să utilizaţi întotdeauna două sisteme antifurt pentru asigurarea bicicletei: unul dintre sistemele de siguranţă trebuie să asigure cadrul, roata din spate şi corpul de care este asigurată bicicleta, iar celălalt sistem trebuie să treacă prin cealaltă roata şi cadrul bicicletei. Prin acest mod se elimină şi riscul de a vă fi sustrase roţile!

Corpul fix de care va fi asigurată bicicleta trebuie să fie bine fixat în sol şi suficient de înalt pentru a nu fi smuls ori pentru a nu fi ridicată bicicleta deasupra acestuia. Pentru a creşte gradul de siguranţă pentru ghidonul, şaua şi roţile bicicletei  înlocuiţi sistemele de tip „quick release” cu sisteme antifurt de închidere cu ajutorul unei încuietori speciale. Nu vă lăsaţi niciodată bicicleta neasigurată, nici măcar pentru câteva secunde!

Parcaţi bicicleta doar în locurile special amenajate!  Scările de bloc sau alte anexe sunt locurile în care hoţii acţionează cel mai des. Mulţi posesori de biciclete îşi lasă bicicleta pe timp de noapte sau pentru perioade mai lungi, asigurată de balustradă, în scara blocului. Modul în care se face accesul în scara blocului, atenţia pe care o acordăm persoanelor străine/suspecte pe care le vedem în bloc sunt alte elemente care conduc la descurajarea infractorilor si protecţia crescută a bicicletei.  Nu lăsaţi în coşul bicicletei bunuri sau bagaje!

Nu cumpăraţi biciclete a căror provenienţă nu poate fi justificată sau al cărui preţ este foarte mic. Hoţii vor să vândă imediat bicicleta sustrasă. Refuză astfel de chilipiruri şi în acest mod îi descurajezi pe care sustrag. În cazul în care sunteţi victima sau martorul unui furt, nu ezitaţi să anunţaţi Poliţia, apelând numărul unic de urgenţe 112!

De asemenea, pentru a preîntâmpina implicarea bicicliştilor în evenimente rutiere le recomandăm să semnalizeze din timp şi în mod vizibil orice schimbarea a direcţiei de deplasare.

Manifestaţi atenţie sporită în zona intersecţiilor. Opriţi-vă la colţul străzilor pentru a vă asigura că puteţi continua deplasarea în condiţii de siguranţă. Concentraţi-vă permanent asupra traficului.

Nu ascultaţi muzică şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta. Fiţi vizibili în trafic! Purtaţi haine de culori aprinse, care vă pun în evidenţă atunci când folosiţi bicicleta, iar noaptea, dacă nu puteţi evita călătoria, este recomandat să purtaţi o vestă reflectorizantă. Verificaţi starea tehnică a bicicletei (întotdeauna, înainte de plecare, faceţi o scurtă verificare privind starea corespunzătoare a anvelopelor, funcţionarea frânelor, a avertizorului sonor şi a sistemului de iluminare);

Folosiţi pistele destinate bicicliştilor. Nu transportaţi persoane sau bagaje voluminoase care vă pot dezechilibra. Pentru minimul necesar de bagaje folosiţi portbagajul bicicletei sau un rucsac.

bici2

comments

comments