full screen background image

Medicul Bradăţan atrage atenţia că mirosurile de la staţia de epurare a Sucevei afectează starea de sănătate a populaţiei

brada 1908     Candidatul PSD pentru funcţia de Primar al Sucevei, medicul Tiberius Brădăţan, atrage atenţia că mirosurile pestilenţiale apărute în oraş, de la staţia de epurare, afectează starea de sănătate a populaţiei.

Tiberius Brădăţan a amintit că în Suceava a fost dată în folosinţă o stație de epurare a apelor uzate neconformă, având în vedere că instalaţia de uscare rapidă a nămolului, care avea rolul de a nu lăsa particulele să pătrundă în atmosferă, nu a fost executată.
„Astfel, tone de nămol cu reziduu biologic sunt lăsate în aer liber, la stația de epurare, emanând mirosuri pestilențiale și prezentând risc de îmbolnăvire a populației”, a precizat Brădăţan.

El a explicat că o sţatie de epurare reprezintă un grup de instalaţii construite pentru a îndepărta poluanţii din apele uzate, iar recepţionarea acesteia fără instalaţia de uscare a nămolului nu este conformă şi nu atinge obiectivele pentru care a fost făcută investiţia.

„Sucevenii au semnalat pe buna dreptate, mai întâi, mirosul apărut în zona mall-ului, care mai apoi a fost simţit în tot oraşul. Din acest motiv atrag atenţia asupra faptului că mirosul poate deveni o sursa de infecţie, fiind rezultatul descompunerii materiei organice sub acţiunea unor bacterii, a unor germeni care sunt purtați pe calea aerului”, a precizat Tiberius Brădăţan.

El a amintit că în anul 2015 a existat un scandal public preluat în mass-media locală şi naţională pe această temă, având în vedere că nămolul era uscat în mod natural pe o platformă betonată din incinta staţiei de epurare.

„Rezolvarea găsită de edilul municipiului de a muta nămolul la 4 kilometri de staţia de epurare, după fosta Termica, nu este o soluţie, atât timp cât uscarea are loc tot în mod natural iar starea de sănătate a populaţiei poate fi afectată”, spune candidatul PSD pentru funcţia de primar al Sucevei.

Tiberius Brădăţan a mai adăugat că staţia de epurare a apelor uzate a fost proiectată și executată necorespunzător de o firmă spaniolă.

El a declarat că deşi lucrarea nu a fost finalizată, ea a fost recepţionată de municipalitate, devenind astfel un pericol public pentru cetățenii Sucevei.

“De 5 ani de zile primarul nu a luat nici o măsură de rezolvare a acestei amenințări la adresa sănătății sucevenilor şi mă exprim categoric împotriva perpetuării acestei stări de fapt”, a încheiat Brădăţan.

comments

comments