full screen background image

11 aprilie – Din nou la plimbare!

doza bun     Încheiam săptămâna trecută cu o invitație la plimbare! Aveam argumente legate de cât de bine face sănătății mentale o plimbare în aer liber, atât celor mari, cât și celor mici.

Coincidență sau nu, am citit un articol chiar weekendul acesta, care mi-a atras atenția prin simplitatea argumentelor aduse în favoarea activității în aer liber, de data aceasta pentru sănătatea fizică.

Deși știm cu toții că e bine, și pentru fizic și pentru psihic, să te plimbi și să te joci afară, preferăm în continuare să-l lăsăm pe cel mic să se joace 30 de minute sau o oră în spații de joacă special amenajate prin spații comerciale. Pentru că noi suntem ocupați cu cumpărăturile. Sunt supravegheați, ce-i drept și spațiul e delimitat. Spațiile acestea de joacă mă duc, însă cu gândul, la țarcurile de la stână… E drept că acolo oile au parte de lumină naturală. Pentru că în aceste spații de joacă ce mici sunt privați nu numai de lumina naturală, ci și de aerul curat. Și unde mai pui că pot fi în vecinătatea copiilor despre care nu știm dacă sunt sau nu sănătoși.

Dacă nici argumentele următoare nu vă vor îndupleca chiar prin simplitatea lor, atunci nu știu ce să mai zic… Păgubașă nu mă las, ce-i drept, pentru că mă ajută dozele zilnice de educație.

Iată despre ce este vorba: plămânii se dezvolta cel mai mult la tineri între 10 și 18 ani. La vârsta majoratului, fetele au plămânii complet dezvoltați, iar băieții trebuie să mai aștepte câțiva ani pentru a atinge capacitatea pulmonară maximă. Funcția pulmonară rămâne stabilă în timpul vieții de adult și se diminuează la persoanele în vârstă, astfel că este foarte important ca aerul pe care îl respiră să fie curat. Există puține modalități de a corecta o slăbiciune a plămânilor căpătată în copilărie! Deci, plămâni sănătoși, indiferent de vârstă doar prin mișcare în aer liber.

O altă informație punctuală și exactă este legată de faptul că poluarea produsă de mașini se concentrează undeva la înălțimea de 90 de cm față de sol, adică foarte aprope de înălțimea la care respiră cei mici. Inspirând aerul poluat, sunt mult mai predispuși la astm, infecții respiratorii sau boli cardiovasculare. Toate aducând probleme mari la vârsta adultă.

Deci, informații simple! Legate de aerul pe care-l respirăm și sănătatea plămânilor copiilor noștri, viitori adulți. Toate conducându-ne spre același gând: vine căldura cu timp de joacă afară, în parc, la pădure, oriunde e mai puțină poluare. La plimbare deci, dragii mei, cu o rezervă de educație prin buzunare!

0:00

comments

comments