full screen background image

Despre invenţiile şi premiile profesorilor şi studenţilor de la USV, cu prof. univ. dr. ing. Adrian Graur

gr     Universitarii suceveni au câștigat noi premii la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii PROINVENT de la Cluj.

Cu noutăți în studioul Viva a venit prof. univ. dr. ing. Adrian Graur.

Iulia: La sfârșitul lunii martie, universitarii suceveni au obținut 6 medalii de aur și 4 diplome de excelență la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii PROINVENT de la Cluj. Ce ne spuneți despre această competiție?

Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur: “Este una din competițiile la care universitatea noastră participă cu regularitate de câțiva ani buni, am obținut de această dată la Cluj 6 medalii de aur și diplome de excelență.”

Iulia: Ce se întâmplă cu invențiile cadrelor didactice sucevene? Care este drumul care trebuie parcurs pentru a fi produse și folosite efectiv?

Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur: “În momentul de față ne situăm distanțat față de alte universități în ceea ce privește numărul de brevete obținute anual, ceea ce conferă o recunoaștere a activității de creație care există în USV. Ar trebui făcut mai mult pentru transferul tehnologic, însă asta ţine de politici naționale, care sunt încă slab definite.”

Iulia: Cum privesc studenții cercetarea profesorilor? Sunt interesați să participe la cercetarea pentru noi invenții ?

“Numărul lor este redus, ei sunt interesați, rolul de a-i descoperi și a-i pune în valoare le revine cadrelor didactice. Asta se și întâmplă. Numărul studenților pe care îi formăm în școală pentru viața activă este încă redus și asta ţine de procesul de masificare a învățământului superior, la care am asistat după 1990.”

Interviul integral îl găsiți mai jos:

0:00

comments

comments