full screen background image

Locurile de sacrificare a mieilor, deschise de pe 18 aprilie

miei taiati     Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în intervalul 18 – 30 aprilie.

Acordarea derogărilor pentru sacrificarea de ovine prin organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea se face numai în cazul  distanţelor mari faţă de abatoarele autorizate; numărului mare de miei, care depăşeşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor autorizate din vecinătate, precum şi în funcţie de asigurarea cu personal sanitar veterinar permanent de control ante şi post mortem al animalelor.

Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.

În vederea obţinerii avizului, locurile special amenajate temporar trebuie dispună, printre altele, de facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific, cât şi de dirijare a acestora înspre unităţile de incinerare.

Pe de altă parte, aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar.

În perioada Sărbătorilor pascale, sacrificarea mieilor se efectuează inclusiv în abatoarele autorizate pentru activitatea de sacrificare de ovine.

La solicitarea operatorilor de industrie alimentară, DSVSA poate autoriza sacrificarea de miei şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine.

Abatoarele care beneficiază de derogare pentru sacrificarea ovinelor în perioada Sărbătorilor pascale trebuie să respecte regulile privind prevenirea şi combaterea encefalopatiilor spongiforme transmisibile.

Carnea obţinută în aceste abatoare poate fi livrată numai către unităţi de vânzare cu amănuntul, înregistrate sanitar veterinar.

comments

comments