full screen background image

73 de misiuni ale pompierilor militari suceveni, în doar trei zile

pompieri     În perioada 1 aprilie, ora 8:00 – 3 aprilie, ora 8:00, pompierii militari suceveni au intervenit la 73 de misiuni din domeniul situaţiilor de urgenţă. Dintre acestea, 15 intervenţii au fost pentru localizarea şi lichidarea unor incendii, 39 de misiuni medicale ale pompierilor paramedici SMURD, 8 monitorizări a unor obiective cu risc şi 11 alte intervenţii specifice.

Fenomenele meteo periculoase, anunţate începând din cursul zilei de vineri prin trei avertizări ale Agenţiei Naţionale de Meteorologie, şi care s-au manifestat cu intensificări locale ale vântului, au favorizat dezvoltarea unor incendii de vegetaţie uscată şi a unor focare din gospodării, ce au pus în pericol bunuri materiale.

La ora 13:52, militarii Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei şi ai Punctului de Lucru Poiana Stampei au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care a afectat o gospodărie din comuna Poiana Stampei. Au ars o magazie de lemne şi 5 metri cubi lemn de foc, iar flăcările puternice au pus în pericol casa de locuit, bucătăria de vară şi alte bunuri.

Două ore mai târziu, în acceaşi localitate, s-au aprins lemnele de foc ale unui gospodar, incendiul ameninţând o bucătărie de vară şi două căpiţe de fân.

Ambele incendii au fost lichidate şi pompierii militari au salvat bunurile cetăţenilor care, în ambele cazuri, au făcut focuri în spaţii deschise, fie pentru arderea deşeurilor menajere, fie pentru a încălzi hrana la animale, iar vântul puternic a transportat jar şi scântei către construcţiile şi materialele combustibile din apropiere.

Pompierii militari dorneni au mai avut o misiune de stingere a unui incendiu, pe raza comunei Dorna Arini. 3 hectare de vegetaţie uscată au fost mistuite de flăcări, iar salvatorii au lichidat incendiul, înainte ca acesta să se propage, favorizat de vântul puternic, la două locuinţe aflate în imediata apropiere.

Pompierii militari ai Detaşamentului Suceava  au intervenit şi ei în două locaţii, respectiv în municipiul Suceava, la ieşire spre Fălticeni, şi în localitatea Moara Carp, pentru localizarea şi lichidarea unor incendii de vegetaţie uscată. Din cauza unor focuri deschise în spaţii deschise, lăsate nesupravegheate, au ars 2 hectare, respectiv 1 hectar de vegetaţie uscată, iar intervenţia a fost dificilă, în condiţii de vânt puternic, care a favorizat dezvoltarea şi răspândirea focarelor pe suprafeţe mari, îngreunând misiunea salvatorilor.

Vântul puternic a pus probleme şi militarilor de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, care au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu pe raza municipiului Fălticeni. Au fost mistuite circa 500 de kilograme de furaje, care au ars în 3 focare răspândite, şi care au pus în pericol construcţiile din zonă. Incendiul a fost lichidat, fără să fie semnalate probleme deosebite.

Un alt incident s-a înregistrat în oraşul Milişăuţi, unde militarii Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi au intervenit pentru dezafectarea unui depozit de furaje, care din cauza vântului puternic, s-a înclinat şi s-a sprijinit de acoperişul unei case de locuit, fiind în pericol de prăbuşire.

Pompierii militari au asigurat zona şi au dezafectat materialele de construcţie (lemn şi ţiglă) care erau în pericol de cădere. Construcţia s-a degradat pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, iar acoperişul casei de locuit pe aproximativ 4 metri pătraţi.
Ultimul incendiu, din intervalul sus-menţionat, a avut loc în dimineaţa zilei de duminică, şi a fost anunţat la ora 7:26.

Militarii Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Marginea, au intervenit cu 4 autospeciale şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodăria lui L.D., din comuna Marginea.

La sosirea echipajelor, ardea acoperişul unei construcţii corp comun, dispusă în formă de „U”, ce îngloba o casă de locuit, două bucătării de vară, un adăpost de animale şi un depozit de furaje, existând pericolul de propagare la întreaga gospodărie.

Pe timpul intervenţiei, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei, în vârstă de 59 de ani, care a suferit un atac de panică. Ulterior, aceasta a fost transportată la Centrul de Primire Urgenţe Rădăuţi pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Incendiul a fost lichidat la ora 9:04.

Au ars acoperişul casei şi al unei bucătării de vară pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi şi s-a degradat planşeul construcţiei pe 250 de metri pătraţi, precum şi alte bunuri.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric neizolat corespunzător.

Pompierii au salvat restul casei şi al bucătăriei de vară, adăpostul de animale, depozitul de furaje şi cea de-a doua bucătărie de vară, cu bunurile aferente.

comments

comments