full screen background image

Rezultate remarcabile ale parteneriatului USV și Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară București

usv sigla     În urma competiției de proiecte din cadrul programului de cooperare România – CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare) desfășurată în luna martie 2016, o echipă de cercetători din cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) București, în parteneriat cu o echipă formată din reprezentanți ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), s-a clasat pe poziția a treia, cu un total de 88 de puncte, la foarte mică distanță de locul 1 – 91 de puncte și locul 2 – 89 de puncte.

Proiectul de cercetare la care USV a fost unic partener al echipei din cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) București, intitulat LHCb – studiul producției de hadroni, fizica aromelor pentru particule masive și programul de upgrade, aflat în competiție în cadrul Programului 5 – Cercetare în domenii de interes strategic, Subprogramul 5.2 Participare la organismele și programele internaționale de cercetare în domeniul atomic și subatomic, are un caracter multidisciplinar (fizică, matematică, electronică, calculatoare) și se află, în prezent, în faza de contractare pentru perioada 2016-2018, cu o valoare de peste un milion de euro.

Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare este cel mai mare și mai prestigios centru de cercetare din lume în domeniul fizicii particulelor elementare, la CERN desfășurându-se cele mai complexe experimente științifice pentru studiul principalilor constituenți ai materiei. CERN are în prezent 21 de state membre. România colaborează oficial cu CERN începând cu anul 1991 când a fost semnat primul Acord privind participarea instituțiilor românești la programele Organizației. CERN este laboratorul unde oamenii de știință își unesc eforturile pentru a studia structura elementară a materiei și forțele care o guvernează. Aproape 7000 de oameni de știință, jumătate din fizicienii lumii care lucrează în domeniul particulelor elementare, utilizează facilitățile CERN. Ei reprezintă 500 de universități și peste 80 de naționalități. Activitatea CERN este structurată pe trei domenii, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorități științifice mondiale.

comments

comments