full screen background image

Proiectul privind prevenţia în sănătate, adoptat tacit de către Camera Deputaţilor

camera deputatilor     Proiectul legislativ al PNL privind activitatea de prevenţie în sănătate a fost adoptat tacit de către Camera Deputaţilor şi va merge în dezbaterea Senatului, la două luni după ce a fost iniţiată, perioadă în care legea a stârnit controverse şi chiar o anchetă internă în Parlament.

Iniţiativa liberalilor a fost depusă în Parlament pe 1 februarie.

În forma iniţială, legea prevedea ca românii care refuză să participe la acţiunile de prevenţie, adică la activităţile exercitate de Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate cu privire la promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate, precum şi analiza, monitorizarea şi evaluarea riscurilor pentru sănătate, pot suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale.

Legea a primit un punct de vedere negativ de la Guvern şi a fost contestată de PSD, care a anunţat că nu o va vota.

După aproximativ o lună de la depunere, timp în care liberalii au organizat mai multe dezbateri pe tema acestui proiect, iniţiatorii au modificat radical textul legii.

La începutul lunii martie, liberalii au finalizat noua formă a proiectului de lege, din care au eliminat sancţiunile pentru pacienţi, au transferat Guvernului responsabilitatea aplicării programului de prevenţie, dar şi obligaţia de a prezenta Parlamentului stadiul aplicării acestuia.

Dezbaterile în Senat ar urma să înceapă după aproximativ două săptămâni de la momentul în care plenul Camerei Deputaţilor a luat act de adoptarea tacită a proiectului.

comments

comments