full screen background image

Distribuitorii ar putea plăti despăgubiri consumatorilor pentru întreruperea furnizării de energie electrică

Viva News ee     Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit că distribuitorii de energie electrică vor plăti despăgubiri consumatorilor dacă întrerup de mai multe ori furnizarea de energie electrică.

Potrivit documentului, anual sunt permise cel mult 4 întreruperi planificate, cu durata de maximum 8 ore fiecare, în orașe, şi cel mult 8 întreruperi planificate, cu durata de până la 8 ore fiecare, la sate.

Astfel, dacă în cazul unei întreruperi planificate, durata întreruperii furnizării curentului electric depăşeşte opt ore, clienţii au dreptul la o desăgubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei, la medie tensiune, şi 30 de lei, la joasă tensiune.

În cazul unor pene de curent neprevăzute, ANRE fixează durate maxime de remediere, iar depăşirea lor obligă distribuitorii să îi despăgubească pe clienţi.

Astfel, dacă întreruperile neplanificate depăşesc opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, în condiţii normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în valoare de 600-1.400 de lei, la o tensiune de 110 kV, 200-400 de lei, la medie tensiune, şi 60-200 de lei la joasă tensiune, în funcţie de durată şi alte criterii stabilite de ANRE.

Potrivit ANRE, distribuitorii vor fi forţaţi, prin aceste măsuri, să facă investiţii pentru a respecta indicatori de performanţă pe întreg teritoriul ţării.

comments

comments