full screen background image

Aproape 40 la sută din banii primăriilor se duc pe salarii

bani romanesti noi     Din totalul plăţilor efectuate din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale ale judeţului Suceava, 74,6% reprezintă cheltuielile care asigură funcţionarea acestora, în timp ce doar 25,4% din totalul execuţiei bugetare este “contabilizat” în dreptul cheltuielilor de  dezvoltare, constată Camera de Conturi Suceava.

“Repartizarea cheltuielilor efectuate pe secţiunile contului de execuţie a bugetului indică un trend al orientării efectuării cheltuielilor înspre activitatea de funcţionare”, se reliefează în Raportul privind finanţele publice pe anul 2014.

Camera de Conturi evidenţiază că în comparaţie cu prevederile bugetare anuale definitive, gradul de execuţie a cheltuielilor bugetelor locale a fost de 80,1%, remarcându-se realizarea la un nivel superior a obligaţiilor care derivă din cheltuielile de personal, respectiv una de 99,7%. La fel, execuţia aferentă operaţiunilor financiare şi dobânzilor a fost de 97,1%, iar cea a cheltuielilor cu asistenţa socială şi a altor transferuri s-a ridicat la 95,8%.

Conform Raportului privind finanţele publice pe anul 2014, în structura plăţilor efectuate în acest an, cea mai mare „greutate” o au tot cheltuielile de personal, adică 38,6% din total. În ordine descrescătoare, unităţile teritorial-administrative din judeţul Suceava au alocat 17,2% din total pentru cheltuielile cu bunurile şi serviciile, doar 11,3% reprezentând cofinanţări pentru proiectele cu finanţare din fondurile externe nerambursabile. În cele din urmă, Raportul privind finanţele publice pe anul 2014 al Camerei de Conturi Suceava  evidenţiază că o ponderea redusă a revenit cheltuielilor de capital, adică investiţiilor, aceasta fiind de numai 10,8% din plăţile globale.

comments

comments