full screen background image

Acţiuni de prevenire şi combatere a delictelor silvice, desfăşurate de poliţiştii suceveni

lemn masina     Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

La data de 22 martie, orele 18.00, un echipaj mixt, format din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la o societate comercială din județul Timiş, cu punct de lucru în comuna Slatina, privind modul de achiziţie, prelucrare și comercializare a materialelor lemnoase.

S-a constatat faptul că reprezentantul societăţii, un bărbat, de 44 de ani, din comuna Slatina, a vândut fără avize de însoţire, cantitatea totală de 71,36 m.c. material lemnos, în valoare de 12.052,71 lei.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății, reprezentată de bărbatul de 44 de ani, din comuna Slatina, cu amendă în cuantum de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 şi confiscarea valorică a cantităţii de 71,36 m.c. material lemnos, în valoare de 12.052,71 lei.

În aceeaşi zi, la ora 20.00, un echipaj mixt, format din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au oprit în trafic, pe raza comunei Brodina, autoutilitara condusă de un bărbat, de 41 de ani din municipiul Rădăuți, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, acesta declarând faptul că, l-a achiziţionat de la diferite persoane fizice de pe raza comunei Brodina.

Autoutilitara a fost condusă la sediul Ocolului Silvic Falcău, unde, în urma inventarierii, specialiştii silvici au stabilit faptul că, acesta transporta cantitatea de 18,63 m.c. lemn de lucru de esență răşinoase.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorului auto, cu amendă în cuantum de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de aproximativ 5.500 lei, a fost predat în custodie Ocolului Silvic Falcău.

În perioada 22-23 martie, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea împreună cu specialiștii Ocolului Silvic Marginea, au acționat pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice pe raza de competență, ocazie cu care, pe 22 martie, la ora 19.00, a fost surprins în flagrant un bărbat, de 42 de ani, din comuna Horodnic de Sus, care transporta cu un atelaj hipo, aproximativ 2 metri steri lemn de foc, ce a fost tăiat și sustras din lunca comunei Volovăț, de pe terenul unui localnic.

Materialul lemnos, în valoare de aproximativ 200 lei, a fost confiscat, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”tăiere ilegală de arbori” și ”furt de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

În acdrul aceleiaşi acţiuni, pe 23 martie, la ora 05.10, a fost identificat un bărbat, de 42 de ani, din comuna Sucevița, care transporta cu autoutilitara pe DJ 209K, pe raza comunei Marginea, cantitatea de 6,50 metri steri lemn de foc, fără a poseda documente de proveniență.

Materialul lemnos, în valoare de aproximativ 600 lei, a fost confiscat, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 2.000 lei, conform Legii nr.171/2010.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare, în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

comments

comments