full screen background image

Explozii la aeroportul din Bruxelles și la metrou. 26 de morți și 136 de răniți

a1   UPDATE – 14.58. Surse din spitalele belgiene spun că teroriștii au folosit bombe artizanale umplute cu cuie, pentru a provoca pagube cât mai mari. Pe de altă parte, ministrul Sănătății a spus că încă mai sunt oameni blocați în metrou.

14.28. Televiziunea publică din Belgia anunță că sunt 34 de morți în aceste atacuri. Informația nu a fost confirmată însă.

13.30. Un nou bilanț furnizat de autorități: 26 de morți și 136 de răniți în cele două atentate.

12.53. Din cauza situaţiei de criză de pe aeroportul din Bruxelles, zborul TAROM RO373 cu destinaţia Bruxelles, prevăzut să decoleze astăzi 22 martie 2016 la ora 16.50 se anulează, a anunțat compania Tarom.

12.48. Premierul Belgiei a anunțat un nou bilanț al victimelor: 28 de morți și 35 de răniți. 13 persoane și-au pierdut viața în exploziile de la aeroport, iar alte 15 – în atacul de la metrou.

 

UPDATE – MAE pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi de exploziile din Bruxelles, precum şi rudelor acestora mai multe linii telefonice ale ambasadei şi consulatului din capitala Belgiei.

MAE pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Belgiei, este în legătură permanentă cu autorităţile locale în vederea obţinerii unor elemente de noutate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi ca urmare a exploziilor din Bruxelles.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Belgiei, menţine legătura permanentă atât cu reprezentanţii biroului TAROM din România, cât şi de la Bruxelles.

MAE aminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (poate fi descărcată gratuit din „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

UPDATE – Patru explozii au avut loc la metrou în Bruxelles, la mai multe stații. Guvernul belgian a declarat nivelul patru de alertă teroristă, nivelul maxim, pentru toata ţara.

Ministrul român de Externe a anunțat  că face verificări pentru a afla dacă printre victimele exploziilor din acestă dimineață de la aeroportul din Bruxelles se află cetățeni români.

Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.

Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale.

 

UPDATE – Încă o explozie s-a înregistrat în această dimineaţă la Bruxelles. Deflagraţia s-a înregistrat la metroul  Maelbeek, informează La Libre Belgique. 

Chiar înainte de producerea celor două explozii au fost trase focuri de armă şi s-au auzit strigăte în arabă, transmite agenţia de presă Belga. Autorităţile au activat planul de catastrofă regională şi toate drumurile care duc spre aeroport sunt închise, inclusiv traficul feroviar spre şi dinspre aeroport care a fost închis.

Momentul exploziei a fost surprins de camerele de luat vederi

 

Principalul aeroport din Bruxelles, Zaventem, a fost zguduit, în acestă dimineață, de două explozii puternice.

Un fum negru putea fi văzut deasupra clădirilor aeroportului, la puțin timp după ce martorii au auzit deflagrațiile.

Din primele fotografii și clipuri publicate de presa internațională, se vede că ferestrele clădirii aeroportului au fost sparte.

O porțiune din plafon s-a prăbușit.

Agențiile de presă anunță că mai multe persoane au fost rănite.

Purtătorul de cuvânt al poliției belgiene anuță că sunt mai mulți morți și răniți.

Presa belgiană vorbește de 11 morți și 25 de răniți, dar informațiile nu sunt confirmate.

Aeroportul Zaventem, cel mai mare din Belgia și unul dintre cele mai mari din Europa, se află în apropiere de sediul NATO de la Bruxelles.

În februarie 2016, peste 1,5 milioane de pasageri au trecut prin acest aeroport.
Toate cursele aeriene au fost anulate, iar avioanele care urmau să sosească aici au fost deviate.

Capitala Belgiei a fost tulburată în ultimele luni de operațiunile antiteroriste care au vizat celulele jihadiste ce își găsiseră adăspot la Bruxelles.

Ultima operațiune de acest gen a avut loc sâmbătă.

Teroristul considerat a fi ultimul în viață din grupul de autori ai atacurilor multiple din Paris soldate cu 130 de morți, de acum patru luni, Salah Abdeslam, a fost arestat după ce a fost rănit.

comments

comments