full screen background image

31 martie – “De-ale fericiților”

doza bun     Zilele trecute, pentru că au fost de weekend, am avut mai mult răgaz să privesc spre mine și cei din jurul meu. Mi se întâmplă să iau pauză, câteodată, de la celelalte și să privesc din exterior, spre mine. E un exercițiu bun, ce-ți poate fi util și ție și celor ce-ți sunt dragi și au nevoie de tine la capacitate maximă.

Și chiar dacă pare o temă cam grea pentru o zi de luni, zic că nu e nepotrivită. Căci despre oameni fericiți vreau să vorbim. Așa cum ne dorim să fim cu toții.

Tocmai din acest motiv, mă întrebam care ar fi trăsăturile pe care le au oamenii fericiți. Cum poți să-i recunoști, apoi să-i cunoști, sperând că ai putea învăța de la ei mai multe despre a fi fericit. Iar în cele din urmă, să le oferi un manual de fericire spre învățare celor mici, pentru ca ei să fie la finalul lecturii așa, fără să mai caute în jur.

Care ar fi, deci, trăsăturile pe care le au oamenii fericiți?!… Și cum sfântul net pare a găsi răspunsurile la toate întrebările, am dat întâmplător peste un material care părea a-mi răspunde la această dilemă.

Din lunga listă a trăsăturilor oamenilor fericiți, am să vă enumăr doar câteva. Se pare că acești oameni nu bârfesc. Căci, împliniți fiind, nu-i deranjează nici împlinirea celorlalți. Nu sunt preocupați de greșelile altora, pentru că timpul le este prea ocupat cu a face lucrurile din plăcere. Și făcând lucrurile cu bucurie, nu au nevoie de confirmări. Își cunosc propria valoare, se respectă pe ei înșiși și nu trăiesc în funcție de valorile celorlalți.

Persoanele fericite nu țin cu dinții să aibă ei totdeauna dreptate. Căci știu că unora poți să le aduci oricât de multe argumente. Ego-ul nu îi va lăsa să accepte dreptatea altora.

Cineva îmi spunea că persoanele fericite nu au așteptări de la ceilalți. Căci recunosc cu înțelepciune faptul că oamenii din jurul lor nu se pot schimba doar în funcție de așteptările pe care le avem de la ei. Iar una dintre marile provocări ale vieții este să-i accepți pe oameni așa cum sunt.

Oamenii fericiți au valori în care cred cu atâta tărie, încât nu își doresc și nici nu-și propun să urmeze turma. Tocmai din acest motiv, reușesc cei mai mulți să fie ei lideri.

Și, poate cel mai important, oamenii fericiți sunt așa, tocmai pentru că nu caută fericirea în afară. Nici în lucruri, nici în oameni, ci în interior. Pentru că au înțeles că fericirea fiecăruia depinde de propria persoană.

Citind lunga listă am reușit să bifez în dreptul câtorva trăsături ale oamenilor fericiți. Însă nu în dreptul tuturor. Cu toate astea, nu mă consider opusul oamenilor fericiți, dar nici nu cred că aș fi cea mai potrivită persoană spre a scrie un manual de fericire, în folosul celor dragi mie.

Închei aici, cu invitația de a face mai multe pentru fericirea dumneavoastră, căci, fericiți fiind, veți putea să-i ajutați și pe ceilalți să fie la fel. Adăugați însă fericirii și o doză de educație.

0:00

comments

comments