full screen background image

9 martie – “De-ale celor 40 de mucenici”

doza bun     Continuăm, dragii mei, și astăzi, cu motive de sărbătoare. De data aceasta, pentru bărbați. Căci au reușit să treacă și anul acesta cu bine peste primele 8 zile ale lui Mărțișor. Au zis, ce-i drept, femeile, și anul acesta, că nu-și doresc mare lucru la început de martie, dar numai ei știu ce emoții au avut în achiziționarea cadoul unic pentru a lor specială femeie! Căci dacă nu ar fi fost cadoul pe măsura așteptărilor… nu știu, drept să spun, cine mai împletea astăzi 40 de sfințișori dulci și gustoși, cu care ei să se răsfețe.

Nu-mi spuneți că ați uitat! E drept că e zi de serviciu și ieri ați petrecut până târziu, dar chiar de ziua celor 40 de Mucenici să uitați, dragi femei?!? De ziua în care e rost de frământat aluatul pentru sfințișorii în formă de 8, simbol al echilibrului cosmic. Păi da… de unde atâta echilibru cosmic când ziua de ieri a fost atât de încărcată pentru toți.

Ei, dacă e așa și ați uitat, nu-i nimic! Sunt o grămadă de magazine de panificație care ar putea să suplinească îndemânarea domniilor voastre în ale bucătăriei.

Dar ei, bărbații, de data asta, nu au uitat și nu vor uita nici dacă vă rugați de ei să o facă. De 9 martie, neașteptat de mulți devin păstrători ai tradițiilor străbune și-i prăznuiesc pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. Cei ce pe vremea unui împărat roman n-au vrut să se dezică de a lor credință în numele ei murind, după 8 zile de chinuri groaznice. Și da! De 9 martie, bărbații sunt cu atât mai mult dispuși să-și afirme credința și să și-o dovedească, tocmai pentru că și lor le-a fost atât de greu în primele 8 zile ale lunii.

Drept urmare, astăzi vor urma vechea tradiție ce spune că pentru sănătate și putere trebuie să-și sporească sângele consumând 40 (în unele zone sunt chiar mai darnici, consumând 44) de pahare de vin roșu.

Și dragi soții, chiar așa, să nu îi certați! E tot spre binele familiei și consumarea acestei licori. Chiar dacă nu mai pleacă la câmp să muncească din greu, se duc în restul zilelor din an la serviciu, unde poate fi chiar și mai greu decât în cazul împinsului unui plug pe ogor… Astăzi, însă, închină cele 40 de pahare de vin pentru a fi mai puternici spre binele familiei. E singurul motiv. Exceptându-l pe cel ce ține de credință.

Credințe populare legate de această zi mai sunt multe. S-o spunem doar pe cea ce ține de prognozarea vremii, căci poate fi de interes, atât pentru bărbatul familiei, cât și pentru soție, când vine timpul pentru concediu. Se consideră că, dacă plouă în această zi, va ploua și de Paști; dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor; daca îngheață în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Cam atât cu vremea. Nu ne lungim, căci e nevoie de timp pentru cele 40 de pahare și 40 de mucenici. Alimente ce trebuie a fi consumate musai la început de martie. Și zic că nu va fi cu supărare nimănui această tradiție, dacă, în prealabil, s-a consumat și o doză de educație.

0:00

comments

comments