full screen background image

Românii care nu se duc preventiv la doctor nu vor mai fi sancţionaţi

doctor     Românii care nu se duc preventiv la doctor nu vor mai fi sancţionaţi. PNL a schimbat proiectul de lege despre prevenţia în sănătate şi speră ca în noua formă, documentul să primească votul Parlamentului.

Criticile aduse proiectului privind prevenţia în sănătate i-au determinat pe liberali să se răzgândească.

Ei spun că nu mai vor să pună la plata tratamentelor pe cei care se îmbolnăvesc după ce au refuzat contoalele preventive.

„Am eliminat acel paragraf referitor la sancţionarea cetăţenilor, dar am lăsat acea prevedere privind semnarea pe proprie răspundere că refuză programele de preventie”, spune Lucia Varga, deputat PNL.

Liberalii propun ca Guvernul să se ocupe direct de acest program de prevenţie, astfel încât următorul Executiv să fie obligat să prezinte, odată cu programul de guvernare şi pe cel privind sănătatea românilor. Banii necesari controalelor medicale ar urma să fie alocaţi separat de fondurile Ministerului Sănătăţii.

„Programul începe la 1 ianuarie 2017 cu o finanţare de 0,25 la sută din PIB, creşte cu 0,05 puncte procentuale şi ajunge în 2022 la 0,5 la suta din PIB. Nu mă aştept să obţin un punct de vedere de la un guvern tehnocrat trecător ci mă aştept ca această lege să funcţioneze pe o perioadă următoare de 30-40 de ani când vor fi guverne politice”, declarăEugen Nicolaescu.

Pe de altă parte, nici acum social-democraţii nu au de gând să susţină proiectul PNL.

„PSD nu poate vota o asemenea prostie, a fost o lege cinică, generată de oameni care nu sunt interesaţi de îmbunătăţirea sistemului medical”, spune Liviu Dragnea.

Proiectul va ajunge, în următoarele zile, şi la celelalte grupuri parlamentare. Reacţia lor, sub formă de observaţii şi amendamente, e aşteptată până la sfârşitul săptâmânii viitoare, astfel încât textul final să fie redactat până la jumătatea acestei luni.

comments

comments