full screen background image

3 martie – “Primăvara și disciplina”

doza bun     A venit primăvara. În calendar. Și dacă în jurul nostru totul este destul de gri, deocamdată, căci urbea noastră așa e datorită lucrărilor la străzi, ce par a nu se mai finaliza niciodată, încercați să aduceți mai multă lumină măcar în ceea ce simțiți și faceți. Căci primăvara, o știți, e anotimpul în care simțim că e vremea să o luăm de la capăt. Căci totul reînvie.

Poate e momentul în care, simțind că unele lucruri nu merg așa cum ne-am dori, să ne repoziționăm și să o luăm de la zero.

Iar unul din acestea puncte ar putea fi… dragul cu care cel mic învață. La școală bineînțeles. Căci deschidere spre a învăța lucruri noi are orice copil. Problema este, însă cum să-l ajutăm, mai ales acum, când vin zilele cu mult soare și atenția lui e îndreptată mai mult spre joacă, decât spre manuale.

Și cum părinții sunt primii profesori ai copiilor, este foarte important felul în care dumneavoastră priviți școala și felul în care îl obișnuiți cu disciplina pe care o presupune succesul celor mici.

Iar celor care încă mai fac confuzia, crezând că disciplina este cea care îl traumatizează pe copil, le reamintesc că realitatea este exact pe dos. De fapt, lipsa disciplinei este cea care poate transforma viața oricăruia dintre noi, copil sau adult, într-un perpetuum mobile care funcționează împreună cu noi, dar nu pentru noi.
Disciplina este felul în care alegem să ne gestionăm resursele, de timp sau orice altă natură, pentru a putea realiza ceea ce ne propunem. E cea care ne ajută să fim punctuali, să dovedim că ceea ce promitem nu rămâne doar la nivel de cuvinte, care ne ajută să realizăm eficient tot ce ne dorim a face.

Pentru copil, disciplina este calea cea mai bună pe care i-o puteți așterne, în drumul spre maturizare. E cea ce-l poate ajuta să se dezvolte intelectual mai ușor. Decât să stăm cu gura pe el toată ziua spunându-i ce ar trebui să facă și ce nu, în diferite cuvinte și tonalități, mai bine îi stabilim din start ce e necesar să facă, zilnic, în anumite intervale orare. Fără reveniri. În felul acesta va știi că sunt lucruri pe care e musai să le ducă până la capăt zilnic, conform unui program, fără concesii legate de chef, de timpul însorit de afară sau altele. Și se va simți și el mai în siguranță, fără a mai fi necesar să fie în căutare de scuze pentru ceea ce nu are dispoziție să facă la un moment dat.

Concluzionând, dacă e rost de schimbare odată cu venirea primăverii, ce-ar fi să facem un upgrade regulilor pe care le aveam stabilite, dar le uitasem printr-un sertar. Disciplină pentru cei mici și pentru noi. Pentru o primăvară cu succes. Nu doar la școală. În privința succesului determinat de reguli, poate ajuta, așa cum am mai spus, și o doză de educație.

0:00

comments

comments