full screen background image

Certificatul de naștere și cazierul ar putea să dispară

certificat de nastere     Guvernul Cioloș intenționează să elimine birocrația din România cu ajutorul ”Comisiei de tăiat hârtii”. Consilierul de stat Cristian Ghinea, care s-a ocupat de Comisia de tăiat hârtii,  a precizat pentru republica.ro că primele documente care ar putea să dispară sunt dosarul cu șină, timbrul fiscal de la Poștă, certificatul de naștere și cazierul.

„Cazierul, pe lângă faptul că se cere de foarte multe ori, era și chestiunea înnebunitoare în care te duceai la Poștă pentru că îți trebuia un timbru. Această chestiune apare de foarte multe ori pe platformă și într-un fel mă bucur că mi se confirmă frustrările mele personale din viața mea anterioară. Pentru că și pe mine m-a enervat lucrul acesta. Pierdeai foarte mult timp, eu, personal, m-am dus cu taxiul, am dat 10 lei, ca să cumpăr de la Poștă un timbru de 2 lei. Este evident că sunt chestiuni inutile și frustrante, dar nu a avut nimeni această aplecare de a se uita la ele. E acest fatalism, care pe mine mă frustrează foarte mult în instituții: Asta este, avem un ordin de ministru. Și? Schimbă-l sau propune să fie schimbat. Oamenii au niște frustrări absolut legitime. De ce ți se mai cere certificat de naștere peste tot aproape? Din moment ce ai buletin, la un moment dat ai avut certificat de naștere. Ce mai demonstrează acest certificat de naștere care ți se cere peste tot? Sau copie legalizată a certificatului de naștere, că avem și o industrie a notarilor care trebuie să trăiască și ea. Aș vrea să văd și eu răspunsul simplu și logic la această întrebare. Și acest exercițiu simplu și logic aș vrea să îl facă fiecare instituție”, spune Ghinea într-un interviu pentru republica.ro.

Guvernul lucrează pentru debirocratizarea administraţiei prin înfiinţarea unor aşa-zise “comisii de tăiat hârtie”, la nivelul ministerelor, Executivul dorind eliminarea unor documente, autorizaţii şi avize, din relaţia românilor cu autorităţile, costurile birocratice fiind estimate la 2 miliarde.

comments

comments