full screen background image

Februarie, luna copiilor responsabili şi informaţi

1     Luna februarie 2016 poate fi denumită, de către poliţişti, profesori şi părinţi, “Luna copiilor responsabili şi informaţi”.

Cei mici au arătat, în luna februarie, că sunt de multe ori mult mai responsabili decât noi, adulţii, şi ştiu să acţioneze preventiv şi eficient pentru evitarea unor situaţii de risc victimal.

Se văd astfel şi rezultatele activităţilor constante de informare desfăşurate de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, care au derulat în această perioadă acţiuni în unităţile şcolare gimnaziale pentru prevenirea victimizării minorilor urmare a utilizării reţelelor de socializare şi internetului.

Copiii au învăţat să nu intre în discuţii cu persoane necunoscute, să nu le însoţească în nicio situaţie, să înştiinţeze de îndată profesorii şi părinţii despre astfel de situaţii.

De asemenea, copiii au înţeles că după profilul unui “prieten virtual” se poate ascunde un pericol real iar mesajele şi solicitările primite pe reţele de socializare sau pe telefonia mobilă nu trebuie urmate, fiind absolut necesară informarea de îndată a poliţiei pentru a nu cădea victime răufăcătorilor.

În luna februarie, poliţiştii au organizat 5 acţiuni de prevenire şi informare în cadrul proiectului “De mici să preţuim siguranţa”, peste 600 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani beneficiind de recomandările cu caracter preventiv.

În perioada 15 – 26 februarie, activităţile au fost concentrate la nivelul municipiului Fălticeni.

Acţiunile au fost desfăşurate în parteneriat cu Brian Douglas, director al S.O.S. – Stamp out Slavery  grădiniţe şi şcoli generale.

Au fost organizate ateliere de lucru interactive, au fost vizionate filme educative, s-au purtat discuţii cu copiii, părinţii şi cadrele didactice şi au fost distribuite peste 250 de manuale cu recomandări preventive.

Drept dovadă că mesajul poliţiştilor a ajuns la grupul ţintă, stau două situaţii în care copiii au dat dovadă de responsabilitate şi au luat deciziile corecte, refuzând să dea curs unor oferte ce i-ar fi putut pune în situaţii de risc.

La 15 februarie, un băiat. în vârstă de 10 ani, a fost abordat. în jurul orei 12.00, în zona şcolii. de către un bărbat necunoscut. care a încercat  să îl ia de la școală, spunându-i că a fost trimis de către mama sa.

Băiatul a refuzat să îl însoţească pe bărbat, a informat de îndată un profesor şi pe mama sa, care la rândul să a sesizat poliţia, ulterior, în urma activităţilor specifice fiind identificat bărbatul în cauză şi dispunându-se  măsura internării medicale.

La data de 18 februarie, la ora 15.12, un alt tânăr, din Suceava, a sesizat faptul că în jurul orei 11.50, a primit un mesaj pe telefon, de la un număr necunoscut, din care şi-a dat seama că urma să fie indus în eroare şi prejudiciat.

Tânărul a declarat că a primit pe telefonul său mobil, un mesaj scris, de la un număr de telefon necunoscut, prin care era înştiinţat, despre faptul că a câştigat  un premiu de 5.000 de euro şi un telefon.

Tânărul, ştiind că au fost cazuri de înşelăciune, a trimis la numărul respectiv un mesaj, respectiv, că va verifica la poliţie. Ulterior, nu a mai fost contactat iar telefonul respectiv  a fost închis.

Activităţile de informare şi prevenire vor continua şi în perioada următoare, siguranţa copiilor fiind o prioritate a poliţiştilor.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza